Kesäkuussa 2014 MAP-kirkko julkaisi verkkosivuillaan jälleen yhden esseen, joka jatkaa sarjaa kirkon historiaan ja oppeihin liittyvien ongelmien pohtivaa sarjaa. Esseeseen on sittemmin saatu vastine tohtori Robert Ritneriltä, joka on egyplogian professori Chicagon yliopistossa. Vastine on kokonaisuudessaan luettavissa mm. Mormonthink sivustolta. Ritner ei vastineessaan puutu ainoastaan Joseph Smithin kuvaväärennöksiin, jotka on painettu nykyisellään jokaisessa Abrahamin kirjan paperikopiossa, vaan myös Joseph Smithin tuottaman tekstin asiasisältöön.
Tohtori Ritnerin vastine kirkon esseeseen on lyhyesti sanottuna tyrmäävä. Joseph Smithin väitetyn käännöksen kuvajäljennökset ovat vääristyneet, koska Joseph Smith on täydentänyt käytössään olleista papyruksista kopioimiaan epätäydellisiä kuvia väärin mm. lisäämällä ihmisen pään shakaalipäiselle Anubis -jumalalle. Kaikki Joseph Smithin julkaisemat kuvaselitykset ovat väärin jopa niin, että hahmojen sukupuolet Joseph Smith arvasi pieleen. Joseph Smithillä meni käännöksessään pieleen myös käsitteet yleisemminkin ja teksti vilisee anakronismeja, jotka paljastavat ettei kyseessä ole antiikin teksti.
MAP-kirkon esseeseen keräämät lähdeviitteet tohtori Ritner huomio tekstissään myös. Monin paikoin kirkon käyttämät lähdeviitteet eivät Ritnerin mukaan edes tue kirkon esseessä esittämiä väitteitä vaan näyttää siltä, että kirkko varsin luovasti kehittää uusia tulkintoja viittaamistaan lähdemateriaaleista. Esimerkkinä mainittakoon nyt BYU:ssa työskentelevän tohtori Kerry Muhlensteinin julkaisu, joka käsittelee kuolemantuomioita antiikin Egyptissä, josta MAP-kirkko esseessään yrittää viritellä tukea käsityksilleen uskonnollisista ihmisuhreista ja ihmisten tuomitsemisesta kuolemaan mikäli nämä kieltäytyivät palvomasta Egyptiläisiä jumalia. Tohtori Ritner tyytyy toteamaan ettei Muhlensteinin tutkimus aiheesta tue MAP-kirkon esseessä esittämiä väitteitä, sillä antiikin Egyptissä ihmisiä ei teloitettu sen perusteella mitä jumalia he palvoivat. Vastaavasti MAP-kirkko yrittää myös käyttää kolmannelta vuosisadalta peräisin olevaan papyrukseen liittyvää tutkimusta tukeakseen Abrahamin kirjaa, siis ikäänkuin pari tuhatta vuotta väitetyn Abrahamin jälkeen raapustettu dokumentti todistaisi jotain Abrahamista. MAP-kirkko ei siis osaa lainata oikein lähteitä vaan syyllistyy tiedon vääristämiseen yrittäessään puolustaa omia pyhiä tekstejään.
Lisäksi MAP-kirkon essee yrittää luoda uusia aukkoja, joihin Abrahamin kirjan käännöstyön voisi piilottaa maalailemalla mielikuvia, että nyt kirkon hallussa olevasta papyruksesta puuttuu juuri ne osat, josta Abrahamin kirja olisi käännetty. Samalla kirkko pyrkii aktiivisesti sivuuttamaan kokonaisuudessaan sen tosiasian, että kaikki ne Joseph Smithin ja kirkon julkaisemat kuvat ja egyptiläisten kirjoitusmerkkien selitykset kaikkien näiden vuosien varrella ovat täysin väärin. Kyseessä on siis perinteinen savuverhona tunnettu harhautusyritys. Ritner tyrmää myös tämän harhautusyrityksen sillä vuonna 1966 Modern Microfilm Co. sai käsiinsä erään BYU:n opiskelijan kautta mikrofilmin, jossa ei ollut ainoastaan kuvattuna Joseph Smithin alkuperäiset egyptiläiset aakkoset vaan myös useita alkuperäisiä käsikirjoitusversioita teksteistä, joista myöhemmin muotoutui nykyisellään Abrahamin kirjana tunnettu teksi. Kirkon hallussa nykyisin oleva papyrushan taas löydettiin vasta 1967 ja siitä julkaistiin kuvat kirkon julkaisuissa vasta myöhemmin, joten 1966 esiin pulpahtaneet mikrofilmit ovat siis olleet kirkon arkistoista, eivätkä mitenkään ole voineet olla väärennöksiä. Mikrofilmillä oli kopioituna "Henkäysten kirjasta" suoria otteita, joita ei syystä tai toisesta Abrahamin kirjaan sitten kuitenkaan painettu kuten nykyisellään kirjasta löytyvät kuvaväärennökset.
Lopuksi tohtori Ritner toteaakin, että Abrahamin kirjalla ei ole mitään tekemistä antiikin egyptin tai Abrahamin kanssa. Tekstillä on ainoastaan arvoa tutkittaessa varhais-Amerikalaista uskonperinnettä, syntyä ja kulttuuria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti