Helsingin Sanomat julkaisi hyvän kirjoituksen Suomessa toimivien uskonyhteisöjen sisällä esiintyvästä nuoriin kohdistuvasta painostuksesta avioitua. Kirjoituksesta käy hyvin ilmi kuinka uskonyhteisöjen vanhoilliset moraalinormit käytännössä pakottavat nuoret avioitumaan erottamisen uhalla. Jutussa mormonit "Henna ja Juhani" kertovat kuinka heidän suorastaan käskettiin avioitua tai heidät olisi erotettu yhteisöstä. Tapahtuma on synnyttänyt syviä häpeän tuntemuksia kun käytännössä kaikki yhteisössä tiesivät mitä oli tapahtunut kun mies ei lähtenytkään lähetystyöhön suunnitellusti vaan avioitui pikaisesti. Yhteisön sosiaalinen tuomio niskassaan avioliitto ei arvatenkaan saanut parhaita mahdollisia lähtökohtia ja artikkelissakin he toteavat, että tapa, jolla kirkossa asia aikanaan käsiteltiin, on vaikuttanut todella pitkään parin suhteessa.
MAP-kirkko ei luonnollisesti tule ikinä tunnustamaan, että se tai sen edustajat olisivat koskaan toimineet väärin. Kirkko oikeuttaa tämän hengellisen väkivallan oppeillaan ja vääristyneellä käsityksellään moraalista. MAP-kirkossa moraali käsitetään ennen kaikkea seksuaalisena siveyteen liittyvänä asianana, ei niinkään filosofisena oikean ja väärän normittajana kuten se kirkon ulkopuolisessa maailmassa. MAP-kirkon pyhien kirjoitusten opas ohjeistaa sanan Moraali kohdalla näin:
Moraali
Katso Aviorikos; Haureus; Siveys; Sukupuolinen moraalittomuus.
Moraalittomuus
Katso Aistillisuus; Jumalattomuus; Siveys; Sukupuolinen moraalittomuus.
MAP-kirkossa moraali on siis sidonnainen seksuaaliseen halukkuutteen ja kanssakäymiseen. Seksuaalista moraalia kirkossa valvotaan, etenkin nuorten kohdalla. Nuoret altistetaan MAP-kirkossa toistuville tunkeileville haastatteluille, joissa seurakuntien ja vaarnojen johtajat utelevat nuorilta heidän seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Nuoren seksuaalisuus ja seksuaali-identiteetin kehittyminen ei ole MAP-kirkossa nuoren yksityinen asia. Seksuaalisuuden kehittyminen on kirkon johdon työkalu, jolla nuori saatetaan toistuvasti häpeän valtaan. Kirkon näkemyksen mukaan seksuaalisuuden toteuttaminen kuuluu vain heteronormatiiviseen avioliittoon.
Vaikka Hennan ja Juhanin "pakkoavioliitto" tapahtui jo kolme vuosikymmentä sitten niin kirkon tavat ja uskomukset eivät ole muuttuneet merkittävästi näinä vuosikymmeninä. Käytännössä samat opit ja yhteisön henkinen painostus pikaiseen avioitumiseen on yhteisössä edelleen arkea. Kirkko ei ole mm. suostunut luopumaan nuorten kelvollisuushaastatteluista vaan erotti haastattelujen ongelmallisuuden esiin nostaneet Sam Youngin muutama vuosi sitten. Samanlaisen kohtelun sai tänä keväänä seksuaaliterapeutti Natasha Helfer sen jälkeen kun hän otti esiin kirkon oppien vahingollisuuden nuorten mielenterveydelle. Kirkon piirissä edelleen toimivat mielenterveysasiantuntijat ovatkin huolissaan kuinka kirkon viime aikaiset toimet todennäköisesti tulevat pahentamaan ongelmia ja entisestään syventämään jäsenten mielenterveysongelmia. Kirkon johto on kategorisesti kieltäynyt käsittelemästä ongelmaa ja käytännössä pyrkii erottamaan kaikki, jotka julkisesti "kehtaavat" arvostella kirkon käytäntöjä, oppeja tai johtajia.
Virallisesti kirkko tiedottajansa suulla luonnollisesti väittää, että mitään pakkoa avioitumiseen ei ole. Seksuaalisuuden kontrollointi on MAP-kirkossa voimakasta ja sitä käytetään vahvana manipulointityökaluna, jolla etenkin nuoret saatetaan toistuvasti tuntemaan häpeää ja syyllisyyttä omista luontaisista vieteistään. Kirkon oppien mukaan seksuaalisuuttaan saa toteuttaa ainoastaan avioliitossa ja kaikki muu seksiin liittyvä on syntiä. Esiaviollista seksiä harrastaneiden nuorten yhteisöstään kokema paine kuitenkin käytännössä pakottaa avioitumaan, vaikka virallisesti asia kirkossa kielletään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti