Viikonloppuna järjestettiin jälleen Utahissa puolivuosittainen mormonikirkon yleiskonferenssi. Kevään konferensseissa kirkko julkaisee perinteisesti myös tilastojaan. Tuttuun tapaansa kirkko julkaisi tilastot ilman vertailukohtia ja joitain kriittisiä tunnuslukuja. Jonkinlaisen kokonaiskuvan hahmottamiseksi joutuukin valjastamaan oman laskentataitonsa ja kaivelemaan edellisten vuosien raportteja käsiinsä.
Suurin huomioarvo tämän vuoden raportin luvuissa kohdentuukin luonnollisesti lähetytyöntekijöiden määrään, joka on noussut edellisen vuoden 59 tuhannesta 83 tuhanteen. Nousua siis huikeat 40% edelliseen vuoteen nähden. Tämä nousu on seurausta MAP-kirkon alennetusta lähetystyöhön kelpuutettavien nuorten ikärajasta, mikä on saanut entistä nuoremmat lähtemään "palvelemaan". Merkittävä määrällinen nousu ei kuitenkaan näytä tehonneen kirkon toivomalla tavalla sillä uusia käännynnäisiä tämä lukumääräisesti kasvanut armeija onnistui saalistamaan 282 945, joka ei ole kuin kymmenen tuhatta enemmän kuin edellisenä vuonna ja vain tuhat enemmän kuin vuonna 2011. Lähetyskenttien miehittäminen suuremmalla joukolla ilmeisen tehottomia nuoria mormonilähetyssaarnaajia näyttääkin lähinnä synkältä sillä vuosi 2013 jää historiankirjoihin vuotena, jona oli ennätyksellinen määrä lähetystyöntekijäkuolemia. Lähettämällä entistä kypsymättömämpiä nuoria käännytystyöhön ja vielä lisäämällä määrää on luonnollista, että myös kuolemia osuu kohdalle entistä enemmän.
Tilastot kertovatkin karua tarinaa kuinka uusia jäseniä ei tule, mutta nuoria kuolee enemmän ja täysin turhaan. Ikävää puristusta rinnassa ei myöskään helpota tieto siitä kuinka nuorten ikärajan laskun lähetystyöntekijöitä hetkellisesti lisäävä vaikutus tulee jäämään lyhytaikaiseksi. Ikäryhmien päällekkäisyyksien tasaantuessa lähetystyöntekijöiden määrä oletettavasti asettuu suunnilleen samalle tasolle kuin se oli ennen ikärajan alentamista, jolloin MAP-kirkon lähetystyöarmeija ei määrällisesti enää tule olemaan suurempi, mutta sen sijaan keski-iältään nuorempi. Nuorempi lähetystyöntekijöiden keski-ikä taas edelleen tarkoittaa kasvanutta onnettomuusriskiä saarnaajapopulaatiossa, joten on varsin todennäköistä, että ainoa mitä lähetystyöikärajan muutoksella MAP-kirkossa tullaan tilastollisesti saamaan on pysyvästi korkeampi määrä kuolleita ja vakavasti loukkaantuneita lähetystyöntekijöitä vuosittain.
Lääkkeeksi tähän ikävään tilastoon olisi luonnollisesti tarjolla se, ettei kypsymättömiä nuoria lähetetä käännyttämään maailmaa. Ikärajan nosto takaisin tarkoittaisi kuitenkin muutaman vuoden kokonaisvaltaista supistumaa lähetyskentillä, sillä kirkko joutuisi odottelemaan nostetun ikärajan takia nuorien kasvamista, ja ainakin lähetystyöponnistelujen osittaista lakkauttamista ylimenokauden ajaksi. Lisäksi MAP-kirkon johto joutuisi myöntämään virheensä, eikä "täydellisessä" MAP-kirkossa ole sellaista kulttuuria tai rakenteita jotka "jumalten ilmoitusta" saavien johtajien tekemien virheiden myöntämisen tekisi mahdolliseksi. Virheiden myöntämisen ja asian korjaamisen sijaan onkin siis odotettavissa sitä samaa vanhaa illuusion suitsutusta kuinka kaikki on hyvin ja tuloksia tulee, vaikka tilastot kertovat toisenlaista tarinaa.
MAP-kirkko ilmoitti uusien lasten määräksi 115 486, joka oli seitsemän tuhatta vähemmän kuin edellisenä vuonna eli laskua noin 5,5%. CIA factbookin mukaan maailman syntyvyydeksi vuodelle 2014 on arvioitu 18,9/1000 ihmistä kohden, joten laskennallisesti näiden lukujen avulla arvio mormonikirkon todellisesta jäsenmäärästä on noin 6,11 miljoonaa kirkon ilmoittaman yli 15 miljoonan sijaan. Loput kirkon tilastoissa kummittelevat noin 9 miljoonaa jäsentä eivät näytä olevan kiinnostuneita MAP-kirkon toiminnasta tai palveluista edes siinä määrin, että haluaisivat antaa kirkon tietoon lastensa syntymiä.
Kuolleita ja eronneitahan MAP-kirkko ei ilmoita suoraan vaan tämä luku on myös laskettava itse vertailemalla nyt ilmoitettuja lukua edellisen vuoden lukuihin. Vuonna 2013 kuolleita ja eronneita oli kirkon ilmoittamien lukujen mukaan laskettuna 98 876 eli noin 0,65% kirkon ilmoittamasta kokonaisjäsenmäärästä. Maailman keskimääräinen kuolleisuus vuonna 2013 arvioitiin taas olleen 0,8%. MAP-kirkon ilmoittamista luvuista laskettu poistuma, joka siis sisältää kuolleet ja kirkosta eronneet, kertoo kuinka MAP-kirkon tilastokirjanpidossa on edelleen pahemman luokan puutteita tai suoranaista vääristelyä ja valehtelua. MAP-kirkon julkaisemiin lukuihin omasta kasvustaan ei siis voi edelleenkään luottaa, eikä viimeksi kulunut vuosi tuonut tältäkään osin parannuksia MAP-kirkon toimintatapoihin ja avoimmuuteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti