Peiteorganisaatio on poliittinen tai muu organisaatio, jonka kautta taustalla oleva organisaatio järjestää toimintaansa varsinaisen tehtävän salaamiseksi.Näin lukee kielitoimiston sanakirjassa. Kyseessä on siis julkisesti toimiva järjestö, joka toimii taustalla vaikuttavan järjestön etujen ajamiseksi. Tällaisia organisaatioita käyttävät usein rikolliset rahanpesuun tai tiedusteluviranomaiset peitelläkseen toimiaan. Peiteorganisaatioita käyttävät myös jotkin uskonnolliset yhteisöt, erityisesti vaaralliseksi luokiteltavat, peitelläkseen omia tavoitteitaan.
Nyt näyttää siltä, että MAP-kirkon rahoittama peiteorgansiaatio More Good Foundation on jokin aikaa sitten aloittanut toimintansa myös Suomessa ja hallinnoi sivustoa kysymormonilta.fi. More Good Foundation on vuonna 2005 perustettu säätiö, joka ilmoittaa tavoitteekseen MAP-kirkon jäsenten uskonilmausten tukemisen verkossa. Väitteen mukaan kyse on siis organisaatiosta, jonka tavoite on kannustaa kirkon jäseniä julkisiin uskonilmauksiin ja näin sitouttaa jäsenet yhä voimakkaammin kirkkoon sekä samalla pyrkimyksenä haalia kirkkoon lisää jäseniä. Kuitenkin kun tarkastellaan More Good Foundationia tarkemmin voidaan tämä ilmoitettu päämäärä kyseenalaistaa.
More Good Foundation on luokiteltu hyväntekeväisyysjärjestöksi ja sellaisena se on velvoitettu tekemään ilmoitukset rahavirroistaan. Lahjoittajien listalta löytyy jokaiselta vuodelta jokseenkin samat nimet: Ashton Family Foundation, K-Tec, Ken Woolley, LDS Foundation of the LDS Church ja The One Foundation, suurimpien lahjoittajien listalta.
Näistä nimistä luonnollisesti ensimmäiseksi hyppää silmille LDS Foundation of the LDS Church, joka toimii samassa osoitteessa 150 Social Hall Avenue STE 500 kuin kirkon omistama omaisuudenhoitoyhtiö Deseret Management Corporation. LDS Foundation of the LDS Church näyttää 2013-2015 raporttien mukaan lahjoittavan More Good Foundationille tasaisesti 150 000 dollaria vuosittain. Kirkko siis rahoittaa suoraan tätä toimintaa oman omaisuudenhoitoyhtiönsä kautta.
Ashton Family Foundation taas on luokitellut itsensä "Grantmaking" säätiöksi eli kyseessä on säätiö, joka lahjoittaa varoja yleishyödyllisiä tarkoituksia ajaville yhteisöille tai henkilöille. Pienen kaivelun tuloksena selviää, että Ashton Family Foundation saa rahansa sijoitustensa tuotosta eikä se ole saanut rahalahjoituksia ulkopuolelta. Säätiö jakoi vuonna 2013 rahaa ulos noin miljoonan dollarin verran, josta jyvittyi More Good Foundationille 120 000 dollaria. More Good Foundationin hallituksessa papereiden perusteella istuu myös henkilö nimeltä Alan Ashton, mikä tuskin on sattumaa.
The One Foundation taas näyttäisi veroraporttien valossa olevan sijoitustoiminnan tuotoista varoja kirkon lähetystyötoimintaan jakava säätiö. Säätiötietopankki kertoo sivuillaan The One Foundationin lahjoittavan varoja "Human Services" ohjelmiin ja henkilökohtaiseen tutkimukseen ja säätiö on ilmoittanut mielenkiintoalueenaan olevan sukututkimuksen. No ehkpäpä tällainen kirkon lähetystyön tukeminen Internetissä on sitten juuri sitä.
Mutta palataampa More Good Foundationiin. 2015 veroraportista käy ilmi, että More Good Foundation maksoi korvauksia viidelle henkilölle. Säätiön johtaja Jonathan Johnson saa korvaukseksi ahkeroinnistaan vaatimattomat 150 000 dollaria vuodessa, siis saman määrän kuin mitä kirkko säätiölle lahjoittaa. David Grantille maksettiin 105 060 dollaria, Heather Newallille 92 000 dollaria, Jeremy Vickille 87 550 dollaria ja Hwa Leelle 60 000 dollaria. Korvauksia maksettiin yhteensä 494 610 dollaria. Näiden johtohenkilöille maksettujen korvausten lisäksi muita palkkakuluja ilmoitettiin maksetun 160 586 dollaria ja eläkevakuutus- ja muita työntekijäetuja 111 847 dollaria. Veroihin meni 230 909 dollaria. Lahjoituksia säätiö keräsi kokonaisuudessaan noin 1,3 miljoonaa dollaria, joista siis kaksi kolmasosaa on maksettu säätiön työntekijöille ja veroihin. Näiden jälkeen suurin kuluerä on "muut kulut", jotka on eritelty raportin liitteessä 5. Liitteestä 5 löytyykin yllättävä summa 330 914 dollaria, joka on maksettu "language contract writers" -nimikkeellä. Voidaan vain arvuutella mitä tällä mahdetaan tarkoittaa, mutta jos vähääkään arvaan oikein niin More Good Foundation maksaa tekstien tuottamisesta hallinnoimilleen suvustoille, jollainen siis kysymormonilta -sivustokin on. Itse jäsenten koulutukseen, jota säätiö väittää tekevänsä, ei kovin merkittävästi varoja näytä säätiössä ohjautuvan vaan pääpaino näyttää olevan painokkaasti verkkosisältöjen tuottamisessa ja kääntämisessä eri kielille.
Kysymormonilta sivusto väittää olevansa "epävirallinen" mutta se on sitä vain lakiteknisesti. Sivustolle on mm. käännetty kirkon virallisilta sivuilta löytyvä essee moniavioisuudesta, johon vastasin jo aikoinaan kun se englanniksi ilmestyi. Epäviralliseksi nimetyn kanavan käyttö palvelee kirkon tarpeita, sillä jos se tulisi rehellisesti suoraan tunnustaneeksi, ettei se ole opettanut totuutta omasta historiastaan ja käytännöistään jäsenilleen, niin monet varmaan lähtisivät siltä istumalta. Nyt epävirallista kanavaa pitkin totutellaan jäsenet uuteen tietoon ja ehkäpä sitten muutaman vuoden päästä jopa päivitetään kirkon pyhäkouluoppikirjat kun jäsenet ovat tottuneet näihin ennen niin harhaoppisiin ajatuksiin ensin epävirallisia kanavia pitkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti