maanantai 13. elokuuta 2018

Valeuutisia ja valheita

Kohta kaksi vuotta USA:n presidenttinä patsastellut Donald Trump on toistuvasti ja kiivaasti hyökännyt mediaa vastaan. Trump on useaan otteeseen kutsunut median kirjoittelua vääristelyksi, valeuutisiksi, valehteluksi ja jopa tuominnut median kansan viholliseksi. Trumpin puheista heijastuu voimakas vastakkainasettelu "me vs. muut," jossa Trumpin kanssa samaa mieltä olevat ovat älykästä eliittiä, joka kykenee näkemään median vainon. Trumpin johtajuudessa on siis havaittavissa selkeät merkit kulttijohtajan elkeistä. Kultteja tutkiva tohtori Janja Lalich kommentoi kesäkuussa Trumpin hallintoa Psmag:ssa:
Ihmiset Trumpin ympärillä, ja Washintonin Republikaanit, ehdottomasti nöyristelevät hänelle, joko siinä pelossa, että he suututtavat hänet, tai mielistelläkseen. Tuollainen käytös on hyvin tyypillistä kultille.
Lalichin mukaan totalistisissa kulteissa ilmenee neljä avaintekijää.
1. Niillä on kaiken kattava uskomusjärjestelmä.
2. Niissä osoitetaan ylenpalttista luottamusta johtajaan.
3. Niissä estetään johtajaan tai organisaatioon kohdistuva kritiikki.
4. Niissä halveksutaan tai ylenkatsotaan ei-jäseniä.

Johtajana Trump odottaa seuraajiltaan kyseenalaistamatonta sitoutumista ja sysää kaikki kritiikkiä häntä vastaan esittävät armotta syrjään, sekä hyökkää heitä vastaan pyrkien mustamaalaamaan heidät. Tämä on nähty kun hallinosta henkilövaihtuvuus on ollut ennätysluokkaa. Samalla Trumpin vankkumattomat kannattajat ylistävät suurta johtajaansa.

Retoriikassaan Trump on lietsonut pelkoa esittämällä väitteitä kuinka amerikkalainen elämäntapa ja arvot ovat uhattuna, samaa johon myös paikalliset äärioikeiston poliitikot kotisuomessa pyrkivät. Trumpin jatkuvat hyökkäykset toisinajattelijoita ja kriitikoita vastaan saa Lalichin mukaan hänen seuraajansa tuntemaan itsensä ylivertaiseksi, osaksi johtajan elittiryhmää joka poikkeaa "tavallisesta kansasta." Johtajan voimakkaat reaktiot siis voimistavat kannattajaryhmässä elitismiä ja siten voimistavat johtajan otetta seuraajistaan.

Kun Donald Trump jatkuvasti kritisoi mediaa valehtelusta ja hyökkää kriitikoita vastaan lokakampanjoilla niin aivan samoin toimi aikonaan myös Joseph Smith. Joseph Smithin kuolemaan johtaneiden tapahtumien kulminaatiopisteenä pidetään Nauvoo Expositorin lehtipainon tuhoamista. Nauvoo Expositorin tapauksen yhteydessä Joseph Smithin käytöksen samankaltaisuudet Donald Trumpin toimintaan ovat ilmeisiä.

Tapahtumaketju alkoi Joseph Smihiä vastaan John Bennetin esittämistä syytöksistä moniavioisuudesta ja moraalittomasta käytöksestä. Siinä missä Trump kehuskelee yksityisbussissa kourivansa naisten pilluja niin Joseph Smith tuntui olevan veistetty samasta puusta. Yksityisesti sisäpiirilleen Smith oli esitellyt moniavioisuuden, mutta valehteli siitä julkisesti. Joseph Smith oli mm. lähestynyt neuvonantajansa Willian Law:n vaimoa Janea ehdottaen tälle polyandriaa pyytäen Janea ottamaan itsensä toiseksi mieheksi ja antamaan "puolet rakkaudestaan" itselleen. Jane ja William Law eivät ehdotuksesta pitäneet ja heidän ilmaistua kantansa Joseph Smith erotti William Law:n kirkon ensimmäisestä presidenttikunnasta tammikuussa 1844 ja kokonaan kirkosta huhtikuussa 1844. Joseph Smithin esikunnassa paikan pitäminen edellytti siis johtajan ehdotonta seuraamista, samoin kuin Trumpinkin esikunassa.

Toukokuussa1844 William Law perusti Nauvoo Expositor -lehden muutaman muun kanssa paljastaakseen Joseph Smithin valheet. Lehden perustajajäsenien kokemukset ovat häkellyttävän samankaltaisia ja niistä kattavammin "Mormonismin ihmeellinen maailma" -blogissa. Yhteinen nimittäjiä Nauvoo Expositorin perustajille ovat Joseph Smithin lähentely-yritykset miesten vaimoja kohtaan usein miehen selän takana salaa sekä se, kuinka miehet perheineen ja sukulaisineen ovat joutuneet Joseph Smihin epäsuosioon ja lokakampanjan kohteeksi asian paljastuttua.

Vapaan median edustaja Nauvoo Expositor edusti Joseph Smithille samaa kuin nykypäivän vapaa media Donald Trumpille. Donald Trump omien sanojensa mukaan taistelee jatkuvia valheita ja valeuutisia vastaan, jotka yrittävät nakertaa hänen uskottavuuttaan ja arvovaltaansa. Trump on julistanut vapaan median kansan viholliseksi ja toimitukset epäisänmaallisiksi. Vastaavasti Joseph Smith julisti Nauvoo Expositorista jotakuinkin samaa, vaikka sanaa valeuutiset ei vielä Smithin aikaan käytetty, olisi termi epäilemättä kuulunut Joseph Smithin taajaan käyttämiin ilmaisuihin. Jos Donald Trump ylittäisi toimivaltansa ja määräisi kansalliskaartin tuhoamaan vapaiden uutismedioiden toimitukset, samoin kuin Joseph Smith määräsi Nauvoon legioonan tuhoamaan Nauvoo Expositorin, niin ehkäpä se merkitsisi myös Trumpin presidenttiyden loppua.

USA:n presidentin vaaleissa 1844 presidentiksi aikonut Joseph Smith kuoli ennen vaalipäivää, eikä hänen kampanjansa oikein päässyt edes vauhtiin. Olisiko maailma nähnyt Trumppinsa jo 172 vuotta aiemmin jos Smithiä ei olisi murhattu Carthagen vankilassa? Sitä ei voida tietää, mutta spekulointi aiheella on kutkuttavaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti