torstai 23. elokuuta 2012

Uskonnollisten yhteisöjen vastuu mielenterveydestä

Monet uskonnot syyllistyvät tarkoituksella tai tahattomasti ihmisten manipulointiin. Selkeimpänä esimerkkinä nousee esiin pelottelu. Kristilliset ja kristillisperäiset liikkeet erityisesti ovat kunnostautuneet ihmisten pelottelussa esittämällä väitteen ikuisesta rangaistuksesta. Monet lahkot eivät ainoastaan tyydy pelottelemaan ikuisella kärsimyksellä vaan ne jatkavat pelottelua maalailemalla piruja ja perkeleitä joka puolelle saarnaamalla jäsenilleen kuinka sielunvihollinen vaanii joka nurkan takana jatkuvasti pyrkien kampittamaan uskollista seuraajaa.

Pelko itsessään on hyvin primitiivinen tunne, joka on evoluution saatossa kehittynyt parantamaan yksilön mahdollisuuksia selvitä karussa luonnossa. Alkukantainen ihminen, joka on oppinut vanhempien esimerkin kautta pelkäämään vaarallisia asioita kuten myrkkykäärmeitä tai petoeläimiä, on suvunjatkamisen ja jälkeläisten selviytymisen kannalta paremmassa asemassa ja näin hitaasti valikoitunut evoluutioprosessissa vallitsevaksi. Jotkin pelot voivat olla luontaisia eli sellaisia ettei niitä tarvitse opetella, mutta monet pelot ovat opittuja ja tähän rakoon uskonnot pelottelutaktiikoillaan pyrkivät iskemään.

Pelkoa, joka ei perustu todelliseen vaan kuviteltuun vaaraan, kutsutaan fobiaksi. Uskontojen voidaankin siis katsoa levittävän ihmisiin fobioita helvetistä ja sielunvihollisen kätyreistä tehden ihmisistä pahimmillaan vainoharhaisia jopa omia lähimmäisiään kohtaan. Mielestäni onkin oikeutettua kysyä: Miksi sivistyneessä valtiossa, kuten Suomi, sallitaan tämänkaltainen järjestäytynyt fobioiden levittäminen ilman vastuuta? Maassamme toimii lukuisia lahkoja ja kultteja joiden vaikutuksista uhriensa mielenterveyteen ei ole epäselvyyksiä. Nämä järjestöt pitävät ihmisiä otteessaan ja kun joku joskus näistä lahkoista pääsee irti on edessä pitkä kuntoutusjakso normaaliin elämään, johon usein olisi hyvä saada ammattiapua. Kustannukset nykyisellään maksaa yhteiskunta kasvaneina sosiaalimenoina ja mielenterveyspotilaiden hoitokuluina eikä tämä ole mielestäni oikein. Uskonnolliset yhteisöt tulisi mielestäni velvoittaa maksamaan mielenterveysvakuutus, jonka suuruus muotoutuisi ajan mittaan kyseisen uskonnollisen yhteisön toiminnan seurauksena ihmisten mielenterveydelle aiheutuneiden vahinkojen korjaamisesta ja sitä mukaa arivoidusta riskitasosta suhteutettuna yhteisön jäsenmäärään. Näin uskonnolliset yhteisöt velvoitettaisiin kantamaan osuutensa niiden aiheuttamista kustannuksista yhteiskunnalle. Oma lukunsa olisi toki yhteisöt tai herätysliikkeet, jotka eivät ole rekisteröityneet omiksi uskonnollisiksi yhteisöikseen PRH:n rekisterissä, mutta en näe mitenkään mahdottomana miksei tällaisia yhteisöjä tai niiden johtohahmoja voitaisi velvoittaa maksamaan aiheutuneita kuluja jälkijättöisesti, aivan samoinhan joutuu esimerkiksi ajoneuvovahingosta itse maksumieheksi jos ei ole vakuutusta hankkinut.

Nykyisellään oikeudenmukaisuus Suomessa ei siis toteudu sillä uskonnolliset yhteisöt eivät ole vastuussa aiheuttamistaan vahingoista suomalaisten mielenterveyteen. Uskonnonvapauden nimissä yhteisöillä on oikeus levittää pelkotiloja ja sitä kautta synnyttää fobioita ja vainoharhaisuutta ihmisten mieliin, mutta kun noutaja tulee niin yhteiskunta kantaa vastuun ja tähän olisi mielestäni saatava muutos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti