tiistai 26. helmikuuta 2013

Uskolla parantajat

Ylen M.O.T -ohjelma 25.2.2013 puuttui otsikolla "Riivaajat Kirkossa" Ev.Lut. kirkon tiloissa tapahtuviin kyseenalaiseen maallikkosaarnaajakulttuuriin. Ohjelmassa näytettiin otteita Pirkko Jalovaaran 27.1. Kallion kirkossa pitämästä saarnasta. Saarnassa Jalovaara toteaa mm. näin:
Herra me käsketään niitä sairauden henkiä, joita täällä moni kantaa mukanaan, syövän henkeä ja kipujen henkeä ja demonisia voimia jotka on saanut tuon sairauden alun ja joka etenee etenee ilman, että ymmärrät mistä se on tullut...
Pyydän oikein erityisesti katsomaan sellaisiin sairauksiin, missä olet pitkään käyttänyt lääkkeitä ja lääkkeet ovat ikäänkuin sumentaneet sen tietoisuuden, että Saatana on päässyt tunkeutumaan sinun sisääsi. Lääkkeet ovat yksi tapa, jota paholainen käyttää, jotta pääsee todella sinun sisimpääsi, henkeen, sieluun ja ruumiiseen.
Ohjelmassa haastateltu psykologiliiton puheenjohtaja  Tuomo Tikkanen toteaa Pirkko Jalovaaran olevan vaarallinen potentiaalisesti haavoittuville ihmisille. Nähdäkseni Tikkasen kritiikki kohdistuu Jalovaarassa ennen kaikkea Jalovaaran tapaan rinnastaa vakavat sairaudet ja mielenterveyden ongelmat pahoihin henkiin ja Saatanaan.

M.O.T. puuttuu ohjelmassa ainoastaan Pirkko Jalovaaran parannuspisnekseen, josta ohjelma antaa myös hieman taloudellista taustatietoa todeten kuinka Pikko Jalovaaran ympärille rakennettu Rukousystävät ry ja kustannusyhtiö Rukous-Kustannus ovat tuottaneet viimeisen neljän vuoden aikana yli miljoona euroa ja ekonomiksi kouluttautunut Jalovaara epäilemättä ymmärtää taloudesta yhtä sun toista. Käytännössä Pirkko Jalovaara käyttää hyväkseen sairaita, haavoittuvia ihmisiä rahoittaakseen elinkeinoaan. Suomesta löytyy myös muita rukousparantajia, kuten Seppo Juntunen, jonka kanssa Jalovaarakin hioi taitojaan vielä reilut 10 vuotta sitten. Juntunen tunnetaan karismaattisena kaatajapastorina ja mainitaanpa hänestä kertovalla wikipediasivulla, että hän olisi jopa kasvattanut jalkoja tilaisuuksissaan. Juntusen Rukouspalvelu ry:n nimellä ei löydy merkintää edes PRH:n palvelusta, joten Juntusen businekset ovat tältä osin täysin hämärän peitossa.

Rukousparantaminen on siis täällä melko sekularistisessa kotisuomessakin isoa businesta. Maailmalla näitä rukousparantajien kikkoja on myös paljastettu. Derren Brown, tunnettu taikuri ja mentalisti, kantoi jokin aika sitten kortensa kekoon ohjelmassa "Miracles for Sale", jossa Derren opettaa alan kikat ja temput ns. rannalta rekrytoimalleen sukellusopettajalle. Yksi tempuista on mm. Juntusellekin ilmeisen tuttu jalkojenkasvatustemppu.
Pitää vain ihmetellä miten kauan kirkolle valuvien verovarojen turvin Suomessakin aiotaan tukea näin räikeää hyväuskoisten huijaamista. Kenen etua ajetaan kun maallikkosaarnaaja saarnaa modernia lääketiedettä vastaan kutsuen lääkkeitä Saatanan työkaluiksi? Missä on Ev.Lut. kirkon moraali kun se kääntää katseensa muualle ja sallii Pirkko Jalovaaran kaltaisten ihmisten hyväksikäyttäjien toiminnan tiloissaan ja tilaisuuksissaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti