torstai 16. helmikuuta 2017

Sharialakia Tanskassa

Sharialakia Tanskassa on Yle Areenassa on vielä 3kk katseltavissa. Ohjelmassa kaksi peitetehtävissä olevaa henkilöä kuvaavat salaa Tanskalaisten moskeijoiden opetuksia. Dokumentti paljastaa kuinka Tanskassa toimii hyvin tyypillisiä uskonnollisia islamistisiä kultteja. Kultit kertovat julkisuudessa itsestään ja opeistaan olevansa varsin maltillisia. Julkisuudessa ne väittävät kehottavansa jäseniään elämään osana yhteiskuntaa ja noudattamaan lakeja, mutta todellisuudessa jäseniä kehotetaan eristäytymään kultin ulkopuolisesta yhteiskunnasta ja suorastaan rikkomaan maan lakeja. Yhdessä yhteisössä on jopa kulteille hyvin tyypillinen sisäpiiri, jolle imaami opettaa radikaalimpia oppeja mm. missä tilanteissa ihmisiä pitäisi tappaa.

Dokumentin uskonyhteisöistä on helposti tunnistettavissa vaarallisen lahkon tunnusmerkit. Kyseisten yhteisöjen opetukset ja toimintatavat rikkovat selkeästi perus- ja ihmisoikeuksia sekä Tanskan lakeja. Parin moskeijan osalta dokumentti esitti väitteen, että ne olisivat tunnettuja maltillisuudesta ja tehneet jopa yhteistyötä viranomaisten kanssa. Dokumentti herättääkin kysymyksiä esiintyykö vastaavaa suomalaisissa muslimiyhteiöissä? Mikäli vastaavaa esiintyy suomalaisissa mulsimiyhteisöissä niin viranomaisten pitäisi olla hereillä ja ryhtyä toimiin sillä perus- ja ihmisoikeuksien loukkaukset eivät ole uskonnon nimissä sallituja Suomessa.
Uskonnonvapauslaki §7
Rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan tarkoitus ja toimintamuodot
Rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan tarkoituksena on järjestää ja tukea uskonnon tunnustamiseen ja harjoittamiseen kuuluvaa yksilöllistä, yhteisöllistä ja julkista toimintaa, joka pohjautuu uskontunnustukseen, pyhinä pidettyihin kirjoituksiin tai muihin yksilöityihin pyhinä pidettyihin vakiintuneisiin toiminnan perusteisiin.
Yhdyskunnan tulee toteuttaa tarkoitustaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.
Yhdyskunnan tarkoituksena ei ole taloudellisen voiton tavoittelu tai muuten pääasiassa taloudellisen toiminnan järjestäminen. Yhdyskunta ei voi järjestää toimintaa, jota varten ei voida perustaa yhdistyslain (503/1989) mukaista yhdistystä tai jota varten yhdistys voidaan perustaa vain luvanvaraisesti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti