keskiviikko 29. marraskuuta 2017

3HO

Healty, Happy and Holy Organization (3HO) on kundaliinijoogalla henkisyyttä tavoitteleva liike, joka näyttää levineen myös Suomeen. Liikkeen suomalaisen verkkosivun mukaan kyseessä on Yogi Bhajan vuonna 1968 Kanadassa ja seuraavana vuonna Yhdysvallosisa perustama liike, jonka tavoitteena on "opettajien luominen." Liikkeen omilla sivuilla antaman positiivisen kuvan varjopuolelta löytyy kuitenkin vähemmän kaunista nähtävää ja liike on noteerattu mm. Steven Hassanin haitallisia uskonyhteisöjä käsittelevällä Freedom of Mind -sivustolla, jossa Hassan toteaa tarjonneensa terapiaa kymmenille liikkeestä irtaantuneille. Myös amerikkalainen Cult Education Insitute noteeraal 3HO:n omilla sivuillaan. 3HO itse väittää olevansa osa sikhiläistä uskontoa ja englannikielinen wikipedia toteaa liikkeen olevan sikhiläinen lahko, vaikka muut sihkiläiset eivät muutamien netistä löytmieni kommenttien mukaan 3HO:ta sikhiläiseksi tunnusta.

3HO perustaja Yogi Bhajan kuoli vuonna 2004 jättäen jälkeensä vauraan yritysimperiumin ja kosolti varallisuutta. Liikkeen omistamiin yrityksiin kuuluvat mm. Golden temple natural foods ja Akal Security, joka on nykyään yksi yhdysvaltojen suurimmista yksityisistä turvallisuusalan yrityksistä. Johtajan kuoleman jälkeen, kuten niin monissa muissakin kulteissa, on alkanut valtataistelu siitä mikä taho saa määräysvallan valtavalle omaisuudelle ja tuottoisiin turvallisuusbisneksiin. Santa Fe Reporter -lehden artikkelissa käydään läpi asiaan liittyvää oikeustaistelua. Artikkelissa kerrotaan myös liikkeen johtoon kuuluneen henkilön sotkeutuneen 20 tonnin marihuanaerän salakuljetukseen ja laittomien aseiden hankintaan. Syytetty auttoi lopulta poliisia paljastamaan salakuljetusringin ja välttyi näin itse tuomiolta, mutta jatkoi tapauksen jälkeen edelleen 3HO:ssa kundoliinijoogaopettajana.

Bhajaniin kohdistui myös syytöksiä seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä liikkeestä irtautuviiin kohdistuvasta väkivallasta ja uhkailusta. Liikkeestä irtautuneet kertovat liikkeen olevan petosta ja sen toimissa olevan kosolti ongelmia. Yksi kommentoija mainitsee kuinka liikkeen kouluttamien joogaopettajien edellytetään allekirjoittavan sopimuksen, jonka mukaan he lahjoittavat osan saamistaan joogamaksuista 3HO:lle. Jos väite pitää paikkansa niin kyseessä on hyvin tuottoisa varojenkeruumenetelmä, jossa ensin koulutetaan joogaopettajia, arvatenkin maksua vastaan, ja sen jälkeen yritetään velvoittaa heidät luovuttamaan osan omista ansioistaan emo-organisaatiolle. Järjestelmä on verrattavissa monien taloudellisesti jäseniään hyväksikäyttävien pyramidihuijausten ja uskonnollisten yhteisöjen menetelmiin.

Pintapuolisten Internetissä saatavilla olevien tietojen perusteella luokittelen 3HO -liikkeen new age kultiksi, jonka rakkautta ja ystävyyttä huokuvan pintamaalin alta paljastuu ihmisiä vähintäänkin taloudellisesti hyväksikäyttävä organisaatio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti