maanantai 8. huhtikuuta 2013

MAP-kirkon kasvuluvut

Viikonloppuna Utahissa palvottiin jumalia puolivuosittaisen mormonikirkon yleiskonferenssin merkeissä. MAP-kirkko on perinteisesti julkaissut tilastoja kasvustaan aina kevään konferenssissa vähän samaan tapaan kuin pörssiyhtiöt julkaisevat tuloksiaan vuoden vaihteen jälkeen. On siis aika arviolle siitä miten vuosi MAP-kirkon tilastojen mukan sujui...

Ensin pitää tietysti tietää mistä lähdettiin liikkeelle vuotta 2012 arvioitaessa.
CHURCH MEMBERSHIP 
Total membership 14,441,346
Ja sitten se mitä viime vuonna tapahtui...
 CHURCH MEMBERSHIP 
 Total membership 14,782,473
 New children of record 122,273
 Converts baptized 272,330
Kokonaisjäsemäärän kasvu MAP-kirkossa olisi tämän raportin mukaan siis ollut 341,127.  Uusien lasten ja käännynnäisten yhteenlaskettu määrä oli 394,603, josta saadaan kuolleiden ja eronneiden yhteenlaskettuna poistumana 53,476 henkeä.

Hyvin mielenkiintoinen luku tämä 53,476, mielenkiintoinen koska se paljastaa MAP-kirkon valehtelevan oman jäsenmääränsä syistä joita en ymmärrä. Tämän luvun avulla voidaan laskea MAP-kirkon jäsenpoistuma tuhatta henkeä kohti ja jonka arvoksi saadaan 3.61. Maailman kuolleisuus tuhatta henkeä kohti YK:n arvion mukaan on noin 8.6 joten MAP-kirkko väittää menettävänsä jäseniään kuolleina ja kirkosta eronneina yhteensä alle puolet siitä mitä maailman kuolleisuus on. 341,127 antaisi laskennalliseksi kasvuluvuksi 23 tuhatta ihmistä kohden. Kun otetaan huomioon YK:n arvioima syntyvyys, 19,4 tuhatta ihmistä kohden, niin oman ilmoituksensa mukaan MAP-kirkon jäsenkasvu ylittäisi vajaalla kolmanneksella maailman syntyvyyden. Valitettavasti ilmoitettuihin lukuihin ei voida luottaa, koska kuolleiden ja eronneiden yhteenlaskettu määrä jää näillä luvuilla pahasti vajaaksi, joten ainoa johtopäätös joka näiden tilastojen valossa voidaan tehdä on, että MAP-kirkon kasvu on mitä luultavimmin hitaampaa kuin maailman syntyvyys. Tämä taas tarkoittaa maailman väkilukuun suhteutettuna, että MAP-kirkko, vaikkakin saattaa lukumääräisesti kasvaa, niin mormonien osuus maailman väestöstä mitä suurimmalla todennäköisyydellä pienenee, eikä MAP-kirkko näillä näkymin tule koskaan nousemaan mormonien toiveista huolimatta kovin merkittäväksi uskonnoksi.

Uusien lasten määrä 122,273 kertoo myös mielenkiintoista tarinaa syntyvyydestä MAP-kirkossa. Syntyvyys tuhatta ihmistä kohden MAP-kirkossa olisi näiden lukujen perusteella 8,27. YK:n arvion mukaan syntyvyys maailmassa on noin 19,4 tuhatta ihmistä kohden, joten tässä valossa tarinat runsaslapsisista perheistä MAP-kirkossa olisi sivuutettava olankohautuksella menneisyyden haamuiksi syntyvyyden jäädessä alle puoleen maailmanlaajuisesta. Sen sijaan jos oletamme, että MAP-kirkossa syntyvyys olisi samalla tasolla kuin muualla maailmassa niin käänteisesti voimme laskea jonkinlaisen arvion MAP-kirkon todellisesta jäsenmäärästä perustuen ilmoitettuun uusien lasten määrään. Näin laskettuna MAP-kirkon jäsenmääräksi ilmoitetun 14.78 miljoonan sijaan saadaan noin 6.29 miljoonaa. Jäsenmäärä pienee tästä luvusta entisestään jos mielikuvat mormoniperheiden ympäröivää yhteiskuntaa suuremmasta lasten lukumäärästä pitävät paikkansa.

Pitää vain ihmetellä miksi MAP-kirkko valehtelee näinkin triviaalissa asiassa kuin jäsenmäärä? Mitä se kuvittelee saavuttavansa kertomalla omista jäsenluvuistaan valheita?

2 kommenttia:

 1. Map-kirkon jäsenlistoilla on kuolleita ihmisiä. Kirkon aktiivisuus prosentti on noi 35-40% (joka on huiman korkea). Jos et ole aktiivinen, niin jäsenen kuolema ei välttämättä tule kirkon tietoisuuteen. Se että lapsia tulee paljon rekisteriin selittyy sillä, että paljon uusista käännynnäisistä on perheitä, joissa on alle 8-vuotiaita lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse ei ole pelkästään kuolleista vaan kuolleiden ja eronneiden yhteenlasketusta poistumasta, jonka MAP-kirkko väittää ilmoittamansa tilaston perusteella olevan alle puolet maailman kuolleisuudesta.

   Uusien lasten määrä on kirkon ilmoittamaan jäsenmäärään nähden taas aivan liian pieni ja kirjoituksessani maailman keskivertosyntyvyydellä laskemani arvio todellisesta jäsenmäärästä osuukin reiluun kuuteen miljoonaan jäseneen. Kirkko siis ilmoittaa jäsenikseen yli kaksinkertaisen määrän ihmisiä kuin se, mitä syntyvyyden perusteella olisi lähempänä oikeaa.

   Sitä miksi MAP-kirkko toimii näin ja miksi se katsoo tarpeelliseksi paisutella omia tunnuslukujaan voidaan vain arvailla?

   Jokatapauksessa on selvää, että eroilmoituksia kirkko ei noteeraa sille kuuluvalla tavalla. Tästä minulla on myös henkilökohtaisia kokemuksia kun kirkko otti minuun yhteyttä ikäänkuin olisin edelleen jäsen vielä vuosia sen jälkeen kun olin maistraatissa eropaperin käynyt allekirjoittamassa. Yhteydenotot loppuivat vasta kun ilmoitin seurakunnalle, että seuraava yhteydenotto tulee lakimiehen välityksellä jos ahdistelu ei lopu.

   Poista