keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Mormonirahoista

Tässä blogikirjoituksessa on kosolti spekulaatioita ja huhuja, mutta myös osittain ihka oikeaa tietoakin mormonien rahojen liikkeistä. Raha on sikäli kiinnostava aihe koska yleensä kun sitä on paljon niin sillä usein on taipumus korruptoida ihmisten moraali.

MAP-kirkko ei Suomessa julkaise talouslukujaan vaan valtaosa rahoista, jotka jäseniltä kerätään kymmenyksinä tai saadaan muuten lahjoituksina, tilitetään MAP-kirkon keskushallinnolle. Mitä rahoilla tehdään kirkko ei kerro ja sitä voidaan vain arvailla. Joidenkin maiden lakipykälät vaativat hyväntekeväisyysjärjestöjä, jollaisiksi useissa maissa uskonnolliset yhteisöt luokitellaan, ilmoittamaan verottajalle keräämänsä varat ja sen mihin kohteisiin kerätyt rahat on käytetty. Lakiviidakko vaihtelee maittain ja Euroopassa Iso-Britannia on yksi instanssi, joka vaatii uskonnollisia yhteisöjä raportoimaan tulojaan ja menojaan. Vilkaistaampa siis hieman mitä MAP-kirkko raportoi Iso-Britanniassa vuonna 2011 (linkki MAP-kirkkoa koskevalle pääsivulle, josta valikosta löytyy linkit eteenpäin tarkempiin raportteihin.).

Iso-Britannian MAP-kirkon vuotuisesta raportista selviää mm. millaisia palkkoja se maksaa korkea-arvoisille virkamiehilleen vuonna 2011:
7 henkeä sai palkkaa £ 70,001 - £ 80,000 (€ 82 000 - € 93 000) 
11 henkeä sai palkkaa £ 60,001 - £ 70,000  (€ 70 000 - € 82 000)
Tämän jälkeen voi vain kysyä, että millaisille ihmisille "palkattomasta papistosta" puhuva MAP-kirkko sitten maksaa noin kaksin tai kolminkertaista keskivertopalkkaa? Tämä ei käy raportista selville, mutta selvää sen sijaan on, että täysin pyyteettömästä vapaaehtoistyöstä Jumalan valtakunnan rakentamiseksi ei taida olla kyse.

Viime vuoden lopulla Internettiin pääsi vuotamaan MAP-kirkon lähetysjohtajan käsikirja (halukkaat voivat googlata "LDS mission president handbook 2006"), jossa annettiin luonnollisesti tarkkoja ohjeita mitä toimenkuvaan kuuluu, mutta myös varsin yksityiskohtaisia tietoja mitä kaikkea kirkko maksaa ja miten lähetysjohtajilleen. Opuksen vuotamisen jälkeen jotkin verkkosivut ovat spekuloiden laskeskelleet arvioita lähetysjohtajille tarjotuista eduista ja palkkioista, jotka varovaistenkin arvioiden mukaan kohoavat yli $ 100 000 USA:n dollariin vuodessa. Kaiken lisäksi käsikirja määrittelee lähetysjohtajien työn olevan "vapaaehtoistyötä" eivätkä he näin ollen ole työsuhteessa kirkkoon, joten lähetysjohtajia opastetaan olemaan ilmoittamatta tai edes keskustelemasta mistään kirkolta saamistaan korvauksista kenenkään kanssa ml. veroneuvojat, jotka muutoin mahdollisesti neuvovat heitä veroasioissa eli käytännössä kirkko ohjeistaa näitä ihmisiä kiertämään veroja kirkolta saamiin etuisuuksiin ja korvauksiin liittyen.

Toinen valtio jossa hyväntekeväisyysjärjestöjen on raportoitava rahavirtojaan on Kanada. Kanadassa MAP-kirkon tulot olivat $ 162,183,776 Kanadan dollaria, josta se lahjoitti hyväksytyille hyväntekeväisyyskohteille $ 112,493,900 Kanadan dollaria. Edellisistä vuosista poiketen Kanadan MAP-kirkko ei 2011 lahjoittanutkaan valtaosaa rahoistaan BYU:lle, jolle se siis vuonna 2010 lahjoitti hulppeat 102,9 miljoonaa Kanadan dollaria, vaan rahat näytetään ohjatun muihin kohteisiin. Kanadassa MAP-kirkolla näyttää olleen vakituisia työntekijöitä 173 kpl, joista kymmenen eniten ansaitsevaa saivat palkkaa $ 120 000 - $ 249 999 Kanadan dollaria (€ 90 000 - € 189 000).

Palkattoman papiston määritelmä rupeaa saamaankin mielenkiintoisia ulottuvuuksia kun näitä raportteja lukee. Luonnollisesti on kovin vaikeaa uskoa, että kirkon ylin johto Utahissa jäisi näiden hyväntekeväisyysjärjestöinä toimivien kirkko-organisaatioiden palkitsemisjärjestelmien varjoon. Luultavasti ainakin osa Utahissa majailevista kirkon johtajista nostaakin palkkansa "ulkomailta" toimiessaan kirkon aluejohdon esimiehinä. Ei kuitenkaan pidä unohtaa kuinka MAP-kirkon käytännössä omistaa "Corporation of the President of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints" -yritys, joka omistaa myös useita muita yrityksiä. Kirkon yritysimperiumin hallinnoimien yritysten johtoelimissä häärää luonnollisesti MAP-kirkon ylin johto ja he nostavat arvatenkin näistä yrityksistä normaalia palkkaa ja palkkioita hyväntekeväisyysjärjestöinä ympärimaailmaa toimivien kirkko-organisaatioiden ohella. Vielä kun muistamme kuinka lähetysjohtajan perheelle katetaan käsikirjan mukaan kaikki elinkustannukset ruoasta, vaatteista lähtien asuntoon ja autoihin kirkon toimesta voidan melko todennäköisenä pitää kirkon ylimmän johdon olevan myös oikeutettu täysylläpitoon ja elämään ns. "kirkon piikkiin" jäsenten lahjoittamilla varoilla.

Tähän asiaan liittyen viime viikonloppuna maailmaan putkahti melko mielenkiintoinen muistio. Muistio on Grant Palmerin, MAP-kirkon pitkäaikainen historioitsija ja mm. "An Insiders View to Mormon Origins" kirjan kirjoittaja, kirjoittama ja itsessään sisälsi melko mielenkiintoisia väitteitä siitä kuinka 15 kirkon ylintä johtajaa eivät itseasiassa uskoisi kirkon totuuteen lainkaan. Kun ottaa huomioon millainen rahakone MAP-kirkko todellisuudessa on niin väitteeseen uskominen ei ole kovin vaikeaa, vaikkakaan väitteelle oletettavasti ei ole tarjolla pitäviä todisteita. Syy miksi tällaisille väitteille ei ole todisteita tai miksi korkea-arvoiset kirkon johtajat jatkavat jo kohta kaksisataa vuotta kestänyttä ihmisten huijaamista löytyy taas niistä vaatimuksista joita kirkko asettaa yleisauktoriteeteilleen, varsinkin niille, jotka jollain tavoin liittyvät kirkon rahaliikenteeseen. Kaikilta niiltä, joilla on jonkinasteinen näkymä kirkon rahavirtoihin, MAP-kirkko edellyttää salassapitosopimuksen allekirjoittamista. Salassapitosopimuksen ehdoissa määritellään sanktiot, joiden mukaan salassapitovelvollisuuden rikkova menettää kaiken käytössään olevan omaisuuden välittömästi, velvoitetaan maksamaan takaisin kaikki historian saatossa käyttämänsä varat, menettää kaikki etuutensa sekä mahdollisesti hänen ja kaikkien hänen perheensä jäseten kirkon omistamissa oppilaitoksissa suorittamat akateemiset tutkinnot peruutetaan. Salassapitosopimuksen ehdot, jos tiedot pitävät paikkansa, käytännössä tuhoavat ihmisen koko elämän sekä mahdollisesti hänen perheensä elämän jos hän päättäisi julkistaa tietonsa. Lisäksi muistiossa mainittiin, että 12 apostolin koorumiin valittavalle henkilölle annettaisiin miljoonan dollarin lahja, jolla uuden apostolin odotetaan maksavan pois kaikki mahdolliset taloudelliset sitoumuksensa. Koorumin uusi jäsen sitoutetaan "yhtiöön" salassapitosopimuksen totaalisella uhkasakolla jonka mukaan tuo miljoonan dollarin lahjasumma ja sen jälkeen kulutetut kirkolta saadut rahat voidaan periä häneltä takaisin mikäli hän lipeää pois ruodusta ja paljastaisi huijauksen.

MAP-kirkon rahavirrat ovat valtavia. Kaikilta jäseniltä kerättävät kymmenykset, jotka ovat ehtona opin kulmakivenä toimivien temppelitoimitusten suorittamiseksi, muodostavat maailmanlaajuisesti miljardien vuotuiset rahavirrat. Kerättävien kymmenysvarojen lisäksi jäsenet lahjoittavat aktiivisesti varojaan myös muihin kohteisiin ja kirkon omistavat kaupalliset yritykset tahkoavat rahaa siinä missä muutkin yritykset. Kornein MAP-kirkon viimeaikaisista taloudellisisita projekteista on luonnollisesti City Creek Centerinä tunnettu ostoskeskus Salt Lake Cityn keskustassa aivan kirkon päätemppelin naapurissa. Ostoskeskus itsessään on varsin hieno, suoraan kuin Las Vegasista läpi virtaavine vuoristopuroineen ja avattavine kattoineen.

Lukijan on syytä viimeistään tässä vaiheessa tiedostaa, että monet tässä kirjoituksessa esitetyt asiat ovat hyvin spekulatiivisia. MAP-kirkon olisi loppujen lopuksi hyvin helppo pistää piste kaikille spekulaatioille miljoonan dollarin lahjasummista ja salassapitosopimuksista julkistamalla tilinpäätöksensä niinkuin avoimmuuteen ja rehellisyyteen panostavat järjestöt tekevät. Niin kauan kun MAP-kirkon tilinpäätöstiedot ovat vain kirkon ylimmän johdon tiedossa tullaan maailmalla esittämään kirkon rahavirtoihin liittyviä spekulaatioita. MAP-kirkossa ei ole raha-asioihin liittyen läpinäkyvyyttä eivätkä jäsenet tiedä mihin heidän lahjoittamansa rahat lopulta käytetään. Itseasiassa MAP-kirkon organisaatio ja käytännöt ovat hyvin alttiita korruptiolle, koska avoimmuutta ei ole. Jos kaikki on hyvin ja kunnossa, eikä MAP-kirkon rahavirroissa ole mitään hämärää, niin miksi MAP-kirkko ei julkista tilinpäätöstietojaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti