perjantai 10. heinäkuuta 2015

Henkistä terroria Kangasniemellä

Vain pari päivää sitten kirjoitin mormonismissa esiintyvästä hengellisestä väkivallasta. Tänään saimme mediasta malliesimerkin kuinka henkistä väkivaltaa esiintyy myös kansankirkossa. Iltalehti uutisoi tänään Kangasniemellä marssitusta Pride -kulkueesta ja siihen liittyvästä hengellisen väkivallan käytöstä näin.
Kirkkoherraa syytetään avioliiton häpäisemisestä ja homouden puolustamisesta. Syytökset esitettiin nimettömässä kirjeessä.
Hengellisen väkivallan kohteeksi on siis joutunut seurakunnan kirkkoherra, johon "joukoksi petettyjä seurakuntalaisia" itseään kutsuva taho kohdistaa nyt henkisen väkivaltansa. Samainen uutinen kertoo myös kulkueen järjestäjän joutuneen vielä astetta vakavamman hengellisen väkivallan ja suoran uhkailun kohteeksi.
Aiemmin alkukesästä järjestäjälle muun muassa soitettiin prepaid-liittymästä ja hänet uhattiin upottaa kivireppu selässä läheiseen Puulajärveen, jos tällaista kulkuetta järjestetään.
Tässäkin tapauksessa nimettömänä toiminut taho esitti laittoman uhkauksen uhkaamalla kulkueen järjestäjän henkeä. Uhkaaja oli mitä ilmeisimmin tietoinen, että hän rikkoo lakia, ja yrittää tehdä itsensä jäljittämisen mahdollisimman hankalaksi käyttämällä prepaid -liittymää. Sinälllään prepaid -liittymä ei ole mikään este tekijän henkilöllisyyden selvittämiseksi, sillä myös käytetystä puhelinlaitteesta jää jälki teletunnistetietoihin. Riippumatta siitä mikä SIM-kortti milloinkin ko. laitteessa on niin itse laite voidaan jäljittää suhteellisen helposti ja prepaid -liittymän käyttö vahvistaa käsitystä suunnitelmallisesta toiminnasta. Kyseessä ei ole mikään satunnainen päähänpisto, mikä  tekee rikoksesta astetta vakavamman, ja mikäli kävisi niin, että uhkailija vielä toteuttaisi uhkauksensa, rikosnimike olisi melko varmasti "murha."

Kangasniemen tapaus on mielestäni luokiteltavissa henkiseksi terrorismiksi. Terrorisoimalla ongelmalliseksi kokemiaan henkilöitä tai tahoja kiusaaja pyrkii lietsomaan pelkoa uhreihinsa ja näin vaikuttamaan heidän toimintaansa. Verhoamalla itsensä nimettömyyden hunnulla kiusaaja pyrkii pitämään uhrinsa epätietoisessa tilassa, mikä pahimmassa tapauksessa synnyttää uhrien mieleen vainoharhaisuutta myös täysin syyttömiä ihmisiä kohtaan.

Vaikka kyseessä on yksittäistapaus niin se on hyvin vakava sellainen. Tapaus paljastaa kuinka jotkin nykymaailman kehitykseen kielteisesti suhtautuvat henkilöt ovat valmiita myös kotoiseksi ja jokseenkin turvalliseksi mielletyssä kansankirkossa käyttämään järeitä hengellisen väkivallan keinoja omien näkemystensä pönkittämisessä. Heidän kohdallaan askel henkisestä terrorista astetta vakavampiin terrorismin muotoihin ei ole enää järin suuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti