perjantai 4. syyskuuta 2015

Kirje kirkon koululaitoksen johtajalle

Helmikuussa 2012 luin uutisia netistä ja löysin seuraavan artikkelin: “Mormonism Besieged by the Modern Age” (Mormonismi modernin aikakauden saartamana). Artikkelissa kerrottiin kysymys- ja vastaustuokiosta Utahin osavaltion yliopistossa, jonka MAP-Kirkon historioitsija ja johtava auktoriteetti vanhin Marlin K. Jensen piti 2011 loppuvuodesta. Häneltä kysyttiin hänen ajatuksiaan liittyen Googlen vaikutukseen kirkon jäsenmäärään ja ihmisiin, jotka “lähtevät laumoittain” Kirkon historian vuoksi. Vanhin Marlin K. Jensen vastasi: “Kenties sitten Kirtlandin aikojen meillä ei ole ollut tällaista, sanoisinko luopumusta, mitä meillä on nyt; suurelta osin johtuen näistä kysymyksistä…”
Näin kirjoitaa Jeremy T. Runnels julkaisemansa kirjeen esipuheessa, jonka hän osoitti MAP-kirkon koululaitoksen johtajalle. Tämä kirje, tai oikeammin kirja, on nyt myös suomennettu muutamien omistautuneiden suomalaisten exmormonien toimesta ja siitä heille suuri kiitos. (Jätän nimet mainitsematta, koska niiden julkaiseminen voi vaikuttaa heidän yksityiselämäänsä kielteisesti. Te kyllä tiedätte keitä te olette ja olette todellakin ansainneet suuren kiitoksen tekemästänne työstä.)

Kirje syntyi reilun vuoden intohimoisen tutkimisen seurauksena ja Jeremy lähetti sen kirkon koululaitoksen johtajalle keväällä 2013. Pian kirjeen lähettämisen jälkeen Jeremy julkaisi kirjeensä myös netissä, jossa se nopeasti keräsi kattavaa huomiota niin exmormoni- kuin mormoniyhteisöissäkin. Jeremyn kokoama kirje on kiistämättä yksi parhaimmin jäsennellyistä koosteista mormonismin suurimmista epäkohdista. Kirjeessä Jeremy esittää oman selvitystyönsä tuloksia ja johtopäätelmiä, sekä esittää tärkeitä kysymyksiä, joihin kirkko ei ole virallisesti tarjonnut tyydyttäviä vastauksia. Kirjeessä aiheet vaihtelevat Mormonin kirjan synnystä ja ongelmista, ilmoituksiksi väitettyihin asioihin, tieteen ja mormoniopin ristiriidoista, kirkon epärehellisyyteen sekä jäsenten tiedonsaannin ja oikeuksien rajoittamiseen. Suosittelen kirjeen lukemista erityisesti kaikille niille, jotka ehkä jo epäilevät MAP-kirkon totuusväitteitä. Varoituksena heille, jotka uskovat ja tuntevat olonsa kirkossa onnelliseksi, kirje saattaa synnyttää epämiellyttäviä tuntemuksia (kognitiivistä dissonanssia) ja joidenkin kohdalla tämän kirjeen lukeminen on synnyttänyt tilanteen, jossa kirkon toimintaan aktiivisesti osallistuneet jäsenet ovat todenneet: "Se oli nyt sitten siinä!" ja sen jälkeen lähteneet kirkosta vähin äänin etsimään rehellisempää ja onnellisempaa elämää.

FairMormon, mormonikirkon ainakin osittain rahoittama apologiryhmä, noteerasi kirjeen syksyllä 2013 ja on julkaissut sivuillaan kirjettä käsittelevän osion. Kuten niin monesti aiemminkin FairMormon ei kuitenkaan pysty tarjoamaan todellisia vastauksia esitettyihin ongelmiin vaan lähinnä argumentointivirheitä kuten väitteen siitä, ettei Jeremy kirjeen kirjoittajana FairMormonin käsityksen mukaan ymmärrä asioita oikein näin pyrkien kyseenalaistamaan kirjeen kirjoittajan kykyä ymmärtää ja muodostaa loogisia johtopäätöksiä.

Suomenkielisen kirjeen voi jokainen ladata vaikkapa täältä: Letter to a CES Director - 3.31.15_Finnish.pdf.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti