tiistai 29. marraskuuta 2016

Kirje kuvernööri George W. Romneylle

23. Tammikuuta 1964

Kuvernööri George W. Romney
Governor's Mansion
Lansing, Michigan

Rakas George:

Oli oikein mukava tavata ja vierailla sinun ja Lenoren kanssa täällä viime viikolla. Oli ihanaa nähdä kuinka innostuneesti mukavat Utahilaiset ottivat teidät vastaan.

Kuunneltuani puheesi kansalaisoikeuksista, olen huolissani. Monet ovat ilmaisseet saman huolen minulle. Kaikkiaan se ei ole harmoniassa oman ymmärrykseni kanssa aiheesta; ja siksi ajattelin kirjoittaa muutaman rivin -- ei kirkon virallisena edustajana, vaan henkilökohtaisena ystävänä. Vain presidentti McKay voi puhua kirkon puolesta.

Mielestäni, George, ajatuksesi tässä tärkeässä ongelmassa ovat vallan vapaamielisiä ilmoitusten suhteen, mutta silti en voi kieltää oikeutta mielipiteeseesi, jos se edustaa todellisia uskomuksiasi ja tunteitasi.

Ehdottaisin, että lukisit kaksi asiaa aiheesta, molemmat profeetta Joseph Smithiltä. Käännä sivulle 269 Joseph Fieldin Smithin kirjasta "Joseph Smithin Opetuksia", ja lue keskeltä sivua alkavasta kappaleesta otsikolla "Neekereiden asema" erityisesti kiinnittäen huomiota päätöslauseeseen sivulla 270. Lue myös "Kirkon Historia", teos 1, osa 2 alkaen sivulta 436, otsikon "Profeetan näkemyksiä orjuuden lakkauttamisesta," joka jatkuu sivun 440 loppuun. Luettuasi viimeksi mainitun lausunnon profeetalta, palaa sivun 438 viimeiseen kappaleeseen, ja ajattele sitä tarkoin.

Kun pohdin profeetan lausuntoja ja muistan kuinka kävi kolmelle maamme presidentille, jotka olivat aktiivisia neekereitä koskevassa asiassa, minulle on selvää heidän kuolemansa. He toimivat vastoin profeetta Joseph Smithin opetuksia -- tietämättään, epäilemättä, mutta kuitenkin, Joseph Smithin profetia "..  ne jotka päättäväisesti jatkavat kurssilla, jossa näkyy vastustus, ja kiihkeä levottomuus Herran tahtoa vastaan, oppivat, ehkä omalta osaltaan liian myöhään, kuinka Herra voi tehdä työtään, ilman sellaisten apua, jotka eivät kuuntele hänen neuvojaan," ja hänen tahtonta tulee täyttymään.

Tässä valossa jaan kanssasi henkilökohtaisen kokemuksen. Ystäväni Arizonassa--ei kirkon jäsen--suuri värillisen rodun tukija--tuli luokseni, kun minut oli kutsuttu kahdentoista joukkoon, ja tunnusti presidentti McKayn aseman Jumalan profeettana. Hän halusi kysyä jos Presidentti McKay voisi tiedustella Herralta, josko Herra voisi poistaa värillisen rodun kirouksen ja antaa heille pappeuden käyttöoikeudet. Selitin hänelle, että Herra oli asettanut neekereille kirouksen, joka esti heitä saamasta pappeutta; joten, se on Herran vastuulla--ei ihmisen--muuttaa Hänen päätöstään. Tämä ystäväni kohtasi hyvin traagisen lopun hukkumalla. Hän oli sangen innokas värillisten puolesta puhuja ja liikkuen kaikkialla edistämässä värillisten kaikkia oikeuksia, sosiaalisia mahdollisuuksia ja osallisuutta, josta valkoisetkin nauttivat.

Tiedät varmasti kuinka Joseph Smith maan neekeriongelmaan liittyen ehdotti kongressille, että se myisi julkisessa omistuksessa olevat maat, ostaisi rahoilla kaikki neekeriorjat ja laivaisi ne takaisin Arfikkaan, josta ne ovat tulleetkin. Olen varma, kuinka profeetta näkemyksellään ja ymmärryksellään, näki ennalta ongelmat, jotka meitä tämän rodun osalta vaivaavat, ja sai hänet tätä ohjelmaa ajamaan.

Profeetta Joseph Smithin lausunnot ovat olleet minulle avuksi koska ne ovat yhtäpitäviä oman neekereitä koskevan ymmärrykseni kanssa. En voi, omissa tunteissani, hyväksyä ajatusta yhteisistä asuintiloista; ottaa valkoisilta tyydyttääksemme neekereitä. En vastusta neekereiden aseman kohentamista tai parantamalla heidän mahdollisuuksia koulutukseen, työntekoon, mitä tahansa kontribuutiota, jonka he voivat yhteiskunnan hyväksi tehdä, tai hallituksen tarjoamia suojaa ja siunauksia. Kuitenkin, kaikkien näiden, mielestäni, tulisi olla yhtäpitäviä profeetta Joseph Smithin sanomisten kanssa.

Ei ole oikein pakottaa mitään luokkaa tai rotua niiden ylle, jotka kuuluvat toiseen sosiaaliluokkaan tai rotuluokitukseen. Ihmiset ovat onnellisempia kun heidät sijoitetaan ympäristöön ja yhteyteen, jossa heillä on yhteiset mielenkiinnon kohteet, rotuvietit, tavat, ja luonnolliset ryhmät.

Liitän mukaan pienen pamfletin nimeltä "Mormonismi ja neekerit," joka sinulla jo mahdollisesti on. Jos ei, niin se on valaiseva esitys ja varsin hyvin heijastelee kirkon asemaa näihin ihmisiin nähden.

En ole ihmisoikeuslakialoitetta vastaan jos se on yhtenevä profeetta Joseph Smithin näkemysten kanssa yllä viittaamissani kohdissa. Olen täysin samaa mieltä, että neekereillä on oikeus tulla huomioiduiksi, kuten yllä totesin, mutta en kannata täysiä sosiaalisia etuuksia, rotujenvälistä avio-oikeutta valkoisten kanssa, tai valkoisten pakottamista hyväksymään heidät asumaan vain valkoisille tarkoitetuilla alueilla. Mielestäni nykyinen ihmisoikeuslakialoite on häijy lakialoite. Joitain muutoksia tarvitaan. Kirkon kanta ei voi muuttua ennen kuin Herra muuttaa sitä. Tietenkään en kannata rodullisten tai uskonnollisten ennakkoluulojen hyväksikäyttöä, mutta nykyinen neekeriäänestäjille suunnattu kutsu synnyttää tarpeettomasti ongelmia, jotka järkähtämättömällä ja järkevämmällä lähestymisellä voitaisiin välttää. Tulee olemaan muutamia kovan linjan johtajia, mutta niinhän se on aina ollut kiistanalaisissa asioissa. Periaatetta--uskonnollinen tai muu--ei voi uhrata poliittiselle käyttökelpoisuudelle.

Nyt, en ajattele olevani neekereitä vastaan, sillä onhan minulla useita palkkalistoillani. Meidän tulee ymmärtää ja vahvistaa heidän asemansa ja sitten, sen mukaan, elättää heidät. En kuitenkaan usko, että voimme sivuuttaa Herran tahtoa neekereiden suhteen ilman rangaistusta teoistamme; toimien vastoin sitä minkä Hän on ilmoittanut. Herra ei salli ihmisten tehdä tyhjiksi hänen tarkoituksiaan.

Ymmärräthän kuinka paljon kunnioitan ja arvostan sinua, mutta tunteideni takia ajattelin, että minun tulee ilmaista ajatukseni, kuten olen tehnyt, jotta tietäisit mielipiteeni.

Tämä kirje on vain henkilökohtaiseen (ja Lenoren) käyttöön, eikä sitä tule käyttää mitenkään muutoin. Se ei edellytä vastausta.

Parhain terveisin ja menestystä sinulle ja Lenorelle tovoen, olen aina uskollisesti sinun ystäväsi ja veljesi

Delbert L. Stapley


Alkuperäinen englanninkielinen kirje. Mahdolliset kirjoitus- ja käännösvirheet ovat minun tekemiäni. Joitain sanamuotoja muokkasin suomenkieleen paremmin sopiviksi eli kirje ei ole ns. sanasta sanaan käännetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti