torstai 19. lokakuuta 2017

Uskomukset aiheuttavat oireita

14.10.2017 Helsingin Sanomat uutisoi julkaistusta tutkimuksesta, jossa tutkittiin koehenkilöiden oireilua kun heille annettiin lumelääkevoidetta, jossa väitettiin olevan mahdollisia sivuvaikutuksia. Tutkijat siis istuttivat koehenkilöiden mieleen uskomuksen, että lääkevoiteeksi väitetyllä tuotteella voisi olla sivuvaikutuksia, vaikka voiteessa ei ollut minkäänlaisia vaikuttavia aineita. Koehenkilöiden aivokuvissa kuitenkin havaittiin selkeitä vaikutuksia ja osa koehenkilöistä koki juuri kuvatunlaisia sivuvaikutuksia kuin tilauksesta. Tutkimuksen mielenkiintoa lisää luonnollisesti se, että mitä kalliimmaksi koehenkilöt voidetta luulivat, sitä voimakkaampina he kokivat väitetyt sivuvaikutukset. Ilmiötä kutsutaan noseboksi ja se on läheistä sukua plasebolle. Molemmat ilmiöt liittyvät kokijan uskomuksiin.
NEUROPSYKIATRIAAN ERIKOISTUNUT neurologian dosentti Kati Juva ei sen sijaan ole yllättynyt tuloksista.

”Uudet tutkimukset lyövät niitin siihen ajatukseen, että olisi erikseen psyykkisiä ja elimellisiä reaktioita. Aivot reagoivat koko ajan ja jos odotus on se, että kohta alkaa vatsaan nipistää, aivot voivat tuottaa sen. Viisi vuotta sitten minäkin olisin ollut tästä hämmästynyt, mutta uudet tutkimukset ovat paljastaneet, että toiminnalliset oireet ovat todellisia myös solu- ja hermoverkkotasolla”, Juva sanoo.
Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat, että uskomukset tuottavat uskojalle todellisia kokemuksia ilman, että kokijaan vaikutetaan millään tavoin ulkopuolelta. Tällä tiedolla on mielenkiintoisia heijastevaikutuksia uskonnollisten yhteisöjen jäseniinsä istuttamiin uskomuksiin ja heidän kokemuksiinsa ympäröivästä todellisuudesta. Jos uskovainen mieli uskoo demonien asuvan esineissä tai ihmisissä niin kokeeko kyseinen henkilö demoneita omassa todellisuudessaan. Ilmeisesti sillä tutkimusten valossa uskojan aivot luovat uskomusten mukaisia kokemuksia, jolloin kokija kokee ne juuri niin todellisina kuin minkä tahansa muunkin asian.

Kun uskonnollinen auktoriteetti kertoo kuumasta uskon hurmoksesta, jonka hän väittää olevan Pyhä Henki, niin oletettavasti uskovainen mieli synnyttää uskomusta vastaavan kokemuksen. Ei siis ole ihme, että karismaattiset saarnamiehet kykenevät sitomaan vaikutuspiiriinsä seuraajia, jotka eivät ymmärrä kuinka heidän aivojaan manipuloidaan istuttamalla niihin uskomuksia, joiden perusteella aivot synnyttävät kokemuksia. Uskomuksesta syntyy todellinen kokemus, siitä tulee totta ja se luonnollisesti voimistuu mitä enemmän kokemuksia uskomus synnyttää. Koko prosessin ytimessä todellakin on Jeesuksen vertaus sinapin siemenestä, joka kasvaa suureksi puuksi kunhan sille antaa mahdollisuuden. Uskomus johtaa harhaan, todellisiin kokemuksiin epätodellisesta kun mieli pettää ihmistä itseään julmalla tavalla.

Rakkaat lajitoverit, epäilkää uskomuksianne ja omia kokemuksianne jottette eläisi harhassa.

1 kommentti: