tiistai 27. helmikuuta 2018

Nostaako New Age päätään?

Muutaman kuukauden ajan olen kiinnittänyt huomiota New Age -kulteiksi luokiteltavien ja niiden kaltaisten liikkeiden olemassaoloon. Syytkin ovat selvät, en ole aiemmin juuri kohdannut näiden liikkeiden toimintaan liittyviin asioihin muutoin kuin vierailemalla kerran vuodessa järjestettävillä Hengen ja Tiedon messuilla. Viimeaikoina olen kuitenkin havainnut näiden liikkeiden aktivoituneen sosiaalisessa mediassa, erityisesti paikallisissa Facebook -ryhmissä, jossa ne varsin avoimesti mainostavat joogatuntejaan ja meditaatioretriittejään. Pari päivää sitten yksi tällainen ponkaisi jopa valtakunnalliseen tietoisuuteen Ylen kirjoittamassa artikkelissa.

Ylen artikkelissa kerrotaan Karri Takosta, lupaavasta juniorijääkiekkoilijasta, jonka pelaajaura päättyi loukkaantumiseen. Pelaajauran jälkeen Karri oli näyttää jutun mukaan harhailleen maailmassa etsien itseään, kunnes löysi joogan Intiasta. Ylen artikkeli ei paljasta millaista joogaa Karri harjoittaa, mutta lokakuussa Satakunnan Kansassa julkaistu artikkeli paljastaa, että kyseessä ei ole ihan sellainen fitnessjooga, jota voidaan pitää yleisesti ihan terveellisenä liikuntamuotona.
Länsimaissa jooga mielletään kovin suppeasti joogamatolla tapahtuvana liikuntamuotona, kun sen todellinen luonne on itsensä kehittämisessä ja oivaltamisessa. Muutokseni ihmisenä on ollut valtava ensimmäisestä joogakokemuksesta tähän päivään.
Satakunnan Kansa mainitsee myös, että Karri toimii nykyään joogaohjaajana porilaisella Saana Yogalla. Saana Yogan sivuilta löytyvistä blogiteksteistä paljastuu, että kyseinen joogayhteisö harjoittaa patanjalijoogaa ja siihen voimakkaasti sidoksissa olevaa meditaatiota etsiessään "valaistumista." Kyseessä siis on mitä ilmeisimmin vanhoista hindulaisuuteen liittyvistä teksteistä ammentava New Age -liike, joka pyrkii houkuttelemaan ihmisiä demonisoimalla nykymaailman materialismia ja elämäntapoja saastuneiksi. Liikkeen kulttimaiset piirteet ja kulteille tyypillinen vastakkainasettelu ympäröivän yhteiskunnan kanssan paljastuvatkin Karri Takon kommentista:
Koen, että juuri tämä hengen puute elämässä tekee meidät niin onnettomiksi ja niin fyysisesti kuin mentaalisesti sairaiksi, vaikka elämmekin materiaalisen yltäkylläisyyden keskellä.
Nykymaailma on siis paha ja sairastuttaa ihmisen, pelastus löytyy vanhoista intialaisista teksteistä. Ihan New Age kulttien oppien mukaan näemmä ollaan liikkeellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti