keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Kansa lähtee kadulle lasten puolesta

Protect the Children yhdistys on järjestämässä mielenosoitusta 30.3.2018 Salt Lake Cityssä. Aihetta käsittelevässä mediatiedotteessaan yhdistys kertoo syitä ja taustoja. Olen poiminut tähän blogikirjoitukseen muutamia pääkohtia tuosta mediatiedotteesta.

Mistä on kyse?
MAP-kirkossa on jo pitkään ollut tapana, että seurakuntien johtajina toimivat piispat, jotka ovat vanhempia miehiä ja joilla ei ole minkäänlaista kokemusta tai koulutusta terapiatyöstä, haastattelevat 12-17 vuotiata nuoria kahden kesken suljettujen ovien takana. Joillekin piispoille näissä kelvollisuushaastatteluista on muodostunut vakiintunut tapa kysellä nuorilta seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä kuten:
      • Masturboitko? Kuinka usein? Miten?
      • Minkälaista pornoa katselet?
      • Jos nuori myöntää harrastaneensa seksiä: Missä asennoissa? ..ja siitä vieläkin pahempaa.
Kirkko ei ole asettanut rajoituksia millaisia seksiin liittyviä kysymyksiä piispat voivat kysellä nuorilta. Jos nuori tulee myöntäneeksi seksuaalisen aktiivisuutensa niin tapaamiset toistuvat useammin, joillekin uhreille haastattelut ovat olleet jopa viikottaisia.
Protect the Childrenin perustamisen jälkeen yhdistys on kerännyt yli 2500 kertomusta haastattelujen negatiivista vaikutuksista. Raportoituja haittoja ovat mm:
      • Lapsudenaikainen itseinho
      • Aikuisuudessa koettu itseinho
      • Aikuisten miesten utelut yksityiseen seksuaalisuuteen liittyen nähdään normaalina kanssakäymisenä
      • Seksuaalinen hyväksikäyttö
      • Heikentynyt seksuaalinen kanssakäyminen avioliiton solmimisen jälkeen
      • Vuosien toipuminen lapsuudessa tapahtuneesta häpäisemisestä
      • Itsemurhayritykset
Tähän päivään mennessä kampanja MAP-kirkon haastattelukäytännön lopettamiseksi on kerännyt jo yli 15 000 allekirjoitusta. Kampanjateksti alleviivaa:
"Vaadimme, että MAP-kirkko lakkauttaa välittömästi käytännöt, jotka altistavat lapset kysymyksille masturboinnista, orgasmeista, ejakulaatiosta, seksiasennoista tai mihinkään muuhun seksuaalisuuteen liittyvään. Tämä koskee kaikkia lapsia mukaanlukien 17 vuotiaat. Henkilökohtaiset haastattelut lasten kanssa tulee lopettaa kokonaisuudessaan ja lapsen huoltaja tai muun luotetun aikuisen tulisi olla paikalla."
Viime kuukausien #MeToo -kampanjan jälkimainingeissa erityisesti naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja ahdisteluun on kiinnitetty huomiota. Vähäisemmälle huomiolle ovat kuitenkin jääneet edelleen uskonyhteisöjen sisäiset käytännöt, jotka altistavat erityisesti nuoria ja lapsia seksuaaliselle ahdistelulle ja suoranaiselle hyväksikäytölle. Mormon Leaks sivusto julkaisi elokuussa 2017 MAP-kirkon sisäisen raportin (linkki aihetta käsittelevään reddit-keskusteluun), johon oli koottu kirkon piirissä oikeuteen päätyneet lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapaukset Pohjois-Amerikassa vuodesta 1956 alkaen. Raportti itsessään oli 316 sivun mittainen ja sisälsi satoja lasten hyväksikäyttötapauksia. Ottaen huomioon, että vain osa lasten hyväksikäyttötapauksista tulee koskaan julki tai ylipäätään päätyy oikeuteen, voidaan melko varmana tosiasiana pitää, että ongelma on MAP-kirkossa todellinen. Seurakuntien piispojen lasten ja nuorten kahdenkeskiset haastattelut on todellakin syytä lopettaa! Vaikka piispat eivät itse suljettujen ovien takana syyllistyisi hyväksikäyttöön niin käytäntö altistaa nuoret hyväksikäytölle kun nuorten mieliin istutetaan käsitys, että on ihan normaalia, että vanhat miehet kyselevät ja juttelevat kahden kesken lasten kanssa seksistä.

MAP-kirkon kelvollisuushaastattelukäytäntö ei siis ainoastaan synnytä voimakkaita syyllisyyden ja häpeän tunteita, jotka voivat johtaa masennukseen ja itsetuhoiseen käyttäytymiseen, vaan se myös altistaa lapset ja nuoret seksuaaliselle hyväksikäytölle. Mielenterveyttä ja hyvinvointia haastattelut eivät missään tapauksessa kohenna. Haastatteluilla on vain ja ainoastaan negatiivisia vaikutuksia ja ne toimivat osana kirkon manipulointia, jolla pyritään kontrolloimaan lasten ja nuorten kehitystä tavalla, joka vahingoittaa heitä vakavasti. Manipulointi kohdistuu uhrin minäkuvaan ja kokemukseen itsestä kun omaa kehoa ja luontaisia seksuaalisia haluja käytetään voimakkaiden negatiivisten tunteiden synnyttämiseen. Lapsuudessa synnytettystä syvästä seksuaalisuuteen liittyvästä häpeänkokemuksesta eroonpääseminen vaatii usein myös ammattiterapiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti