tiistai 24. kesäkuuta 2014

Avoin keskustelu kielletty

Niinhän siinä sitten kävi ja MAP-kirkko havainnollisti taas kerran millainen kultti se on. Kate Kelly, ordainwomen.org:n perustaja, erotettiin eilen harhaoppisena. MAP-kirkon hänelle toimittama erottamiskirje listaa erottamisen syyksi kirkon sääntöjen ja lakien vastaisen toiminnan. Tarkemmin kirje yksilöi Katen syyllistyneen muiden jäsenten uskon heikentämiseen esittämällä omia mielipiteitään, kysymyksiä sekä rekrytoimalla muita jäseniä mukaan naisten tasa-arvoa ja naispappeutta ajavaan liikkeeseen.

MAP-kirkko, tai oikeammin kultti, ei salli jäsentensä muodostavan kirkon sisällä minkäänlaisia yhteisöjä, joiden tarkoituksena on ajaa uudistuksia kirkossa. MAP-kultin johtajat ovatkin aiemmin sanoneet julkisestikin kuinka kirkon johtajien arvosteleminen on väärin, vaikka kritiikki olisi totta kuten alla olevasta videostakin käy hyvin ilmi.


MAP-kirkon auktoriteetit eivät siis salli kirkossaan esiintyvän minkäänlaista debaattia kirkon opeista tai käytännöistä, vaikka kirkon opit ja käytännöt olisivat virheellisiä tai vahingollisia. Kirkon jäsenten oletetaan pysyvän hiljaa ja pitävän kysymyksensä omina tietoinaan. MAP-kirkossa jäsenten ääni tai mieltä askarruttavat kysymykset eivät siis juurikaan kirkon johtoa kiinnosta ja jäsenten odotetaan tottelevan tai ainakin teeskentelevän tottelevan pappeusjohtajien mielenliikkeitä mukisematta.

Näyttääkin siis selvältä kuinka MAP-kultti poikkeaa merkittävästi valtauskonnoista. Siinä missä valtauskonnoilla on huomattavasti sallivammat käytännöt sekä jatkuvaa avointa keskustelua opeista, MAP-kultissa kaikkinainen keskustelu pyritään johdon toimesta tyrehdyttämään.

E-Mielenterveys henkisen väkivallan piirteistä:
  • Välinpitämätön kohtelu
  • Välinpitämättömyys väkivallan uhrin tunteita kohtaan.
  • Oikeuksiasi tasa-arvoiseen kohteluun ei kunnioiteta.
  • Hallintaan pyrkiminen, kuten
  • uhkailu, kiristäminen tai pelottelu. Perheessä puoliso voi esimerkiksi kohdella lapsianne ilkeästi saadakseen sinut tekemään asiat niin kuin haluaa. Henkinen väkivalta perheessä aiheuttaa vahinkoa myös lapsille.
  • tarkkailu ja toiminnan rajoittaminen. Perheessä sinun esimerkiksi odotetaan olevan ”tilivelvollinen” menemisistäsi ja tekemisistäsi puolisollesi etkä saa itse päättää asioistasi.
  • vaatimukset tai pakottaminen toimimaan kuten toinen haluaa esimerkiksi väkivallalla uhkaamalla.
  • eristäminen, esimerkiksi ihmissuhteisiin vaikuttamalla tai niistä kieltämällä.

MAP-kultin toiminta tässäkin tapauksessa täyttää henkisen väkivallan merkit eikä näin ollen sitä voida millään kriteereillä puolustella tai oikeuttaa. Kate Kellyn vaatimukset naisten tasa-arvoisesta kohtelusta ja naispappeudesta eivät MAP-kultin pappeusjohtajien mukaan ole oikeutettuja. Katen sananvapautta ja toimintaa pyritään rajoittamaan merkittävällä tavalla häneen kohdistetuilla toimilla. Vakavamman ongelmasta tekee vielä se, että MAP-kultin rankaisutoimet on myös ulotettu Katen vanhempiin kuten hän lähes kaksi viikkoa sitten Salt Lake Tributen online haastattelussa kertoi. Henkinen painostus Katen vaientamiseksi on siis ollut kovaa ja kirkko on yrittänyt saada hänet sulkemaan ordainwomen.org sivuston varsin voimallisin keinoin. Kun tämä ei ole onnistunut niin kirkko päätti erottaa Katen kokonaan leimaamalla hänet harhaoppiseksi väittämällä, että hän on toiminnallaan rikkonut kirkon sääntöjä ja vahingoittanut muiden jäsenten uskoa.

MAP-kulttia hallintaan pelolla. Kaikki julkinen kirkkoa tai sen johtoa arvosteleva toiminta johtaa rankaisutoimiin ja yksi kielletty aihe näyttäisi olevan tasa-arvo, josta ei ole MAP-kultissa sovelista käydä keskustelua julkisesti. Autoritäärinen kulttiorganisaatio painostaa jäsenensä hiljaiseksi uhkaamalla jäseniään ikuisen taivaspaikkan ja iankaikkisen perheen menetyksenuhalla.

Loppukevennyksenä Katen erottamiskirjettä lukiessani silmiini pisti kielto, ettei Kate saa enää käyttää temppelialusvaatteitaan. Mitenköhän MAP-kirkko meinaa tuota kieltoa ja sen noudattamista oikeastaan valvoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti