torstai 12. kesäkuuta 2014

Sananvapautesi on rajallinen

MAP-kirkko uhkailee jälleen aktivistijäseniään. The New York Times uutisoi eilen kuinka MAP-kirkko on lähettänyt ilmoituksen heihin kohdistuvista kurinpitomenettelyistä. John P. Dehlin, mormonstories.org verkkosivun perustaja ja kriittisesti MAP-kirkkoa ja sen käytäntöjä tarkasteleva jäsen, sekä Kate Kelly, ordainwomen.org:n perustaja ja tasa-arvoa mormoninaisille havitteleva aktivisti, saivat uutisen mukaan ilmoitukset lähes samanaikaisesti ja heitä syytetään harhaopista.

Kate Kelly omalla sivustollaan kertoo häneen kohdistetutujen toimenpiteiden tuntuvan samalta kuin osallistuisi omiin hautajaisiinsa. Erottamisen seurauksena hän menettää kaikki suorittamansa pyhät toimitukset ja niiden seurauksena ikuisen perheensä. Mielestäni onkin selvää kuinka hänen kohdallaan MAP-kirkko haluaa pelotella seurakuntiin tasa-arvoa vaativat naiset hiljaisiksi ja tappaa Kellyn aloittaman aktivistiliikkeen, joka on muutaman viimevuoden aikana mm. järjestänyt naispappeutta puoltavia mielenosoituksia Salt Lake Cityssä MAP-kirkon puolivuosittaisen yleiskonferenssin aikaan. Mielenosoituksiin on osallitunut satoja mormoninaisia ja heillä on ollut mukanaan tuhansia kannatuskortteja naisilta, jotka eivät ole päässeet itse paikalle. Lienee siis selvää, että MAP-kirkon johdossa naisten tasa-arvovaatimukset koetaan uhaksi, josta pitää päästä eroon hinnalla millä hyvänsä. Kellyn erottaminen ei ainakaan nosta MAP-kirkon PR-kuvaa tai arvostusta mormoninaisten silmissä ja luultavasti moni mormoninainen tämän jälkeen harkitsee vakaasti haluaako todella kuulua kirkkoon, jossa naisten asema on näin huono.

John P. Dehlin omalla sivullaan kertoo kuinka sydäntäraastavaa on joutua kertomaan omalle perheelleen joutuvansa oikeuteen harhaoppisuudesta. John asuu Utahissa vahvalla mormonialueella ja näiden toimien seurauksena hän pelkää kuinka hänen lapsensa tullaan leimaamaan harhaoppisen isän lapsiksi sekä kuinka tämä tulee vaikuttamaan heidän koko perheensä hyvinvointiin asuinalueellaan. Jo pelkästään joutuminen kurinpitomenettelyjen kohteeksi tulee leimaamaan negatiivisesti hänen ja hänen perheensä elämää. Lisäksi jos hänet erotetaan kirkosta niin suhtautuminen varmasti entisestään häneen ja hänen perheeseenä huononee. MAP-kirkolla on pitkä historia kirkkoon kriittisesti suhtautuvien ihmisten mustamaalaamisessa ja John saa varmasti tuntea ympäröivän yhteisön kääntyvän häntä vastaan voimallisesti.

Molemmat tapaukset paljastavat jälleen karulla tavalla kuinka MAP-kirkossa ei sallita jäsenten omien mielipiteiden ilmauksia tai aktivismia. Jäsenen sanan- ja ilmaisunvapautta on merkittävällä tavalla rajoitettu ja jos päätät syystä tai toisesta julkisesti ilmaista kriittisiä mielipiteitä kirkosta tai sen tavoista, sinua ojennetaan. Menettelytapa on hyvin tyypillinen ahdasmielisissä lahkoissa ja kulteissa: Jos et ole samaa mieltä joudut pitämään mielipiteet omana tietonasi ja teeskentelemään olevasi samaa mieltä tai sinulta evätään pääsy taivasten valtakuntaan ja saat tuta yhteisön vihan. Jokaiselle lienee selvää, että tällainen kiristys on hengellistä väkivaltaa ja varsin vahingollista ihmisten mielenterveydelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti