torstai 12. huhtikuuta 2018

MAP-tilastot 2018

Tämän kuun alussa pidetyssä MAP-kirkon yleiskonferenssissa julkaistujen tilastojen arviointi jäi kirkkoon liittyneen skandaalin jalkoihin. Tänään kaivoin kuitenkin arkistojeni kätköistä pari vuotta sitten tekemäni taulukon ja päivitin sen tiedot ja graafit ajantasalle.

Ensimmäiseksi käsittelen tänään jäsenmuutokset.

Raportoitu uusien lasten määrä 106771 on pienin kymmeneen vuoteen. Syntyneiden käyrä lähestyykin jälleen kuolleiden ja eronneiden käyrää ja mikäli käyrät jatkavat samoja trendejä niin pian kirkosta poistuu jäseniä myös raporttien mukaan taas enemmän kuin uusia syntyy tilalle. Syntyneiden lasten määrä kertoo etenkin nuorten sukupolvien lähtevän kirkosta, mikä ei ole ihme sillä vanhan patriarkaatin tavat ja opit eivät vetoa nuoriin liberaaliin sukupolveen.

Uusien kastettujen määrä jatkaa laskuaan kuten se on jo muutaman vuoden tehnyt. On selvää, että MAP-kirkko ei enää kykene houkuttelemaan ihmisiä samalla tavalla kuin ennen. Aiemmin kirkko pystyi kontrolloimaan tietolähteitä paremmin, mikä näkyy kirkon lipsuvana otteena jäsenistöön vapaan tiedon maailmassa.

Kirkon raportoima kasvutahti hidastuu hidastumistaan, vaikka kirkko mielellään kertoo jäsenilleen olevansa nopeimmin kasvava kirkko maailmassa. Kirkon raportoima kasvu oli viime vuonna enää 1,48% ja alaspäin osoittava kulmakerroin on jyrkkä.

Kirkon raportista laskettavissa oleva syntyvyys jatkaa myös laskusuunnassa.

Maailman syntyvyystilastoihin nähden kirkon raporteista laskettu syntyvyys on edelleen naurettavan pieni. Ilmoitettujen lukujen perusteella MAP-perheissä syntyvyys on samalla tasolla kuin Monacossa, jossa syntyvyys on maailman pienin. Utahissa taas syntyvyys on USA:n suurin, vuonna 2016 se oli 16,5 tuhatta asukasta kohti. Utahin syntyvyyden ja kirkon raportoimien uusien lasten määrän avulla laskettu arvio kirkon jäsenmääräksi olisi 6,47 miljoonaa. Todellinen jäsenmäärä on oletettavasti kuitenkin vieläkin pienempi, sillä mormoniperheet ovat yleisesti runsaslapsisempia kuin ympäröivässä yhteiskunnassa ja kirkko raportoi voimakkaimpia kasvulukuja kehitysmaissa, joissa ihmisten koulutustaso ei vielä rajoita lasten lukumäärää voimakkaasti. Syy näin naurettaviin lukuihin onkin ilmeinen, MAP-kirkko laskee jäsenikseen edelleen ihmiset, jotka ovat jo lähteneet kirkosta ja kun lähteneiden perheiden uusia lapsia ei enää kirjata kirkon rekistereihin niin tilastot näyttävät tältä.

Kirkon raportoima kokoaikaisten lähetyssaarnaajien määrä 67049 on myös alhaisin sen jälkeen kun lähetystyön ikärajoja alennettiin. Heti ilmoituksen jälkeen huippulukemiin singahtanut lähetystyöntekijöiden määrä on palaamassa aiemmalle tasolleen. Nuorennusleikkauksen läpikäyneen lähetystyöläisten armeijan tulokset taas ovat entistäkin heikompia, eikä ihme sillä kukapa sitä ostaisi itselleen uutta elämänkatsomusta finninaamaiselta teiniltä.

Edelleen on yhä selvempää kuinka MAP-kirkko pyrkii ylläpitämään illuusiota vahvasta kasvusta, mutta tarkempi analyysi paljastaa kirkon kärsivän merkittävästä jäsenkadosta etenkin nuorten sukupolvien kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti