maanantai 2. huhtikuuta 2018

Lopettakaa seksuaalisten saalistajien suojeleminen!

MAP-kirkon puolivuosittainen yleiskonferenssi vietettiin jälleen viikonloppuna. Väriläiskän tämän vuotiseen pönötykseen tarjosi konferenssikeskuksessa lauantain kokoukseen osallistunut Crystal Legionaires. Kokouksessa Crystal huusi kolme kertaa: "Lopettakaa seksuaalisten saalistajien suojeleminen!" kun kirkon uudet johtajat olivat kävelemässä johtajakorokkeelle. Crystal Legionairesin tempaus ylitti uutiskynnyksen ja mm. Fox 13-kanavan uutiseen on liitetty videoklippi tapauksesta. Crystalin huudot kaikuivat konferenssikeskuksessa vain reilu viikko Joseph Bishopiin kohdistuneiden ahdistelusyytösten jälkeen ja päivä sen jälkeen kun mielenosoittajat olivat marssineen Salt Lake Cityssä vaatien kirkkoa luopumaan suljettujen ovien takana suoritettavista kelvollisuushaastatteluista.

Haastattelussa Crystal kertoo kuinka juuri parin viime viikon tapahtumat olivat hänen tekonsa taustalla ja kuinka hän näkee tarpeelliseksi murtaa hankaliin asioihin liittyvän vaikenemisen kulttuurin kirkossa. Crystal kertoo myös vastustaneensa konferenssin äänestyksessä uusia johtajia, mutta näki ettei se ollut riittävän voimakas protesti. Crystalin näkemyksen mukaan asioista tulee käydä avointa keskustelua tai mikään ei muutu. Ennen kaikkea Crystal nostaa esiin kuinka kirkon väite, ettei kirkolla olisi tarpeeksi todisteita asioihin puuttumiseen Joseph Bishopin tapauksessa, jossa Bishop itse myönsi tammikuussa 2018 kirkolle luovutetulla tallenteella sopimattoman käytöksensä, on suorastaan käsittämätön.

Fox 13 raportoi myös, ettei Crystal Legionairesia haastettu tai sakotettu tapauksen johdosta, mutta hänet poistettiin konferenssikeskuksesta kesken kokouksen. Kirkon edustajat kieltäytyivät kommentoimasta tapausta.

Redditissä Crystal kertoo itse kuinka tapaus eteni sen jälkeen kun hän oli huutanut kolme kertaa "Lopettakaa seksuaalisten saalistajien suojeleminen!"
Huudettuani istuin alas ja alle minuutissa minua tultiin kehottamaan lähtemään välittömästi. Tottelin ja he veivät minut vartioinnin toimistoon. He uhkasivat minua pidätyksellä. Kerroin heille, ettei hedän näkemyksensä perustu Utahin lakeihin ja ettei ole laillisia perusteita pidättämiselleni. Pienen järjettömän ja turhan väittelyn jälkeen he antoivat minun mennä ja valvoivat kun lähdin kirkon alueelta. He antoivat minulle vuoden mittaisen porttikiellon kirkon alueelle.
KUTV:n haastattelussa Crystal Legionaires kertoo kuinka useat seksuaalisen hyväksikäytön uhrit ovat ottaneet häneen yhteyttä tapauksen jälkeen. Fernanada Almeada kertoo olevansa toiveikas, että kirkon johtajat puuttuvat ongelmaan. Almeadan toiveikkuus voi kuitenkin olla ennenaikaista kun ottaa huomioon miten kirkon johtajat puhuvat ongelmasta käsitteellisesti vähättelevään sävyyn. Quentin L. Cook viittasi raiskauksiin terminologisesti kyseenalaisella tavalla:
“During my lifetime, worldly issues and concerns have moved from one extreme to another...,” Elder Cook said. "It is commendable that non-consensual immorality has been denounced. … Those who understand God’s plan must also oppose consensual immorality, which is also a sin.”
Raiskauksen kutsuminen tahdonvastaiseksi moraalittomuudeksi (non-consensual immorality) määrittelee seksuaalisen rikoksen tavalla, joka syyllistää uhria ja väheksyy teon vakavuutta. Juuri tämänkaltaiset ilmaukset, jotka syyllistävät ja vähättelevät ongelmaa, heikentävät uhrien mahdollisuuksia kertoa kokemuksistaan ja siten voimistaa kirkossa vallalla olevaa kulttuuria, joka suojelee seksuaalisia saalistajia.

MAP-kirkko julkilausumissaan kertoo taistelevansa päättäväisesti seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan, mutta valitettavasti kirkon korkeimpien johtajien puheissa ja toimissa tätä päättäväisyyttä ei näy. Kirkon julkilausumat jäävätkin vaille konkretiaa ja kimaltelevan julkisivun takaa paljastuu varsin toisenlainen todellisuus, jossa uhreja vaiennetaan ja avoin keskustelu ongelmista on kiellettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti