maanantai 28. tammikuuta 2013

Oikeudenkäynti MAP-kirkkoa vastaan Kanadassa

Kanadalainen Francois Morrin on käynnistänyt oikeusprosessin MAP-kirkkoa vastaan kirkon oppien aiheutettua hänelle mielenterveysongelmia. Francois kertoo oikeusprosessin käynnistämiseen johtaneista tapahtumista kirjoituksessaan Postmormon -verkkosivun keskustelupalstalla.

Francois kertoo syntyneensä mormoniperheeseen Kanadassa ja kuinka hän koki lapsuutensa olleen onnellista aikaa. Kuitenkin yksitoistavuotiaana hän alkoi tuntea voimakasta syyllisyyttä siitä, ettei kyennyt pidättäytymään "pahaksi synniksi" kutsutusta masturboinnista. Voimakas syyllisyydentunto vain pahentui kun hän täytti kaksitoista ja hänen vanhempansa halusivat Francoisin käyvän temppelikelpoisuushaastattelussa. Häpeän raskauttamana hän ei uskaltanut kertoa "ongelmastaan" vanhemmilleen ja meni haastatteluun. Haastattelussa piispan toinen neuvonantaja kysyi masturboinnista ja tuntien itsensä täysin nöyryytetyksi, syylliseksi ja nolatuksi Francois ei uskaltanut tunnustaa vaan valehteli asiasta. Hastattelun jälkeen hänen syyllisyydentuntoaan ja häpeäänsä vain syvensi tietoisuus siitä kuinka hän oli valehdellut Jumalalle ja Jumalan maanpäällisille edustajille. Myöhemmin temppelissä tehdyt sijaiskastetoimitukset entisestään lisäsivät nuoren miehen henkistä taakkaa hänen uskoessaan etteivät hänen esivahenpansa voisi pelastua hänen kelvottomuutensa takia. Francoisin syyllisyyden tunto ja häpeä vain pahenivat vuosien varrella ja lopulta hän ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin jäädä pois kirkon toiminnasta, ei sen takia ettei olisi uskonut kirkkoon ja se oppeihin vaan sen takia ettei hän kyennyt enää käymään kirkossa tuntemansa syyllisyyden ja häpeän takia.

Kirkon aiheuttamat psykologiset ongelmat saivat Francoin lopulta vuosien jälkeen hakemaan ammattiapua ja nyt hänen käynnistämänsä oikeusprosessi kirkkoa vastaan on osa hänen kuntoutustaan. Francoisilla on kahden riippumattoman psykiatrin lausunnot, joissa selkeästi todetaan kuinka MAP-kirkon siveydenlaki, oppi kasteista kuolleiden puolesta, sekä temppelikelpoisuushaastattelu ovat aiheuttaneet Francoisin psykoseksuaaliset ongelmat. Asian oikeuskäsittely Kanadassa alkaa 12.6.2013. Toistaiseksi Francois ajaa asiaansa itse eli hänellä ei ole ammattilakimiestä apunaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti