tiistai 26. maaliskuuta 2013

Pääsiäisviikon ilosanoma

Näin pääsiäisviikon kunniaksi ei voi olla kirjoittamatta pääsiäisen uskonnollisista teksteistä, joten tässä ihan sitä itseään suoraan Pyhästä Raamatusta muutamilla kommenteilla höystettynä. Koska kirjoituksesta tulee jo pelkkien lainausten takia hyvin pitkä niin aloitetaan suoraan teloituspippaloista ja jätetään pääsiäisviikon muihin tapahtumiin tutustuminen lukijoiden omalle vastuulle.
Mark 15:33 Keskipäivällä, kuudennen tunnin aikaan, tuli pimeys koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. 34 Yhdeksännellä tunnilla Jeesus huusi kovalla äänellä: "Elohi, Elohi, lema sabaktani?" Se on käännettynä: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut? 35 Tämän kuullessaan muutamat paikalla olevista sanoivat: "Kuulkaa, hän huutaa Eliaa." 36 Joku kävi kiireesti kastamassa sienen hapanviiniin, pani sen kepin päähän ja tarjosi siitä juotavaa sanoen: "Katsotaanpa nyt, tuleeko Elia ottamaan hänet alas." 37 Mutta Jeesus huusi kovalla äänellä ja antoi henkensä.
Jeesuksen viimeiset sanat olivat siis "Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?" jonka jälkeen hänelle tarjottiin juotavaa ja hän kuoli huutaen tuskissaan.
Luuk 23:44 Oli jo kuudes tunti. Silloin, keskipäivällä, aurinko pimeni. Pimeys tuli koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. 45 Temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia. 46 Ja Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. 
Eikun Jeesuksen viimeiset sanat olivatkin: " Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." ei tuskaa vain viimeinen henkäys ja se siitä.
Matt 27:45 Mutta keskipäivällä, kuudennen tunnin aikaan, tuli pimeys koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. 46 Yhdeksännen tunnin vaiheilla Jeesus huusi kovalla äänellä: "Eeli, Eeli, lama sabaktani?" Se merkitsee: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut? 47 Tämän kuullessaan muutamat siellä olevista sanoivat: "Hän huutaa Eliaa." 48 Heti yksi heistä kiiruhti hakemaan sienen, kastoi sen hapanviiniin, pani kepin päähän ja tarjosi siitä hänelle juotavaa. 49 Toiset sanoivat: "Katsotaanpa nyt, tuleeko Elia hänen avukseen." 50 Mutta Jeesus huusi taas kovalla äänellä ja antoi henkensä. 
Eikun siis viimeiset sanat olivat sittenkin: "Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?" jonka jälkeen hänelle annettiin juotavaa ja sen jälkeen hän kuoli tuskissaan.
Joh 19:28 Jeesus tiesi, että kaikki oli nyt saatettu päätökseen. Jotta kirjoitus kävisi kaikessa toteen, hän sanoi: "Minun on jano." 29 Siellä oli astia täynnä hapanviiniä. Sotilaat kastoivat siihen sienen ja nostivat sen iisoppiruo'on päässä Jeesuksen huulille. 30 Jeesus joi viinin ja sanoi: "Se on täytetty." Hän kallisti päänsä ja antoi henkensä. 
Eikun Jeesus pyysi juotavaa, joi jonka jälkeen hänen viimeiset sanansa olivat: "Se on täytetty." jonka jälkeen jälleen tuskaton kuolema.

Mitä sitten tapahtuikaan.
Mark 15:38 Silloin temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti. 39 Kun vastapäätä seisova sadanpäällikkö näki Jeesuksen tällä tavoin kuolevan, hän sanoi: "Tämä mies oli todella Jumalan Poika!" 
Temppelin välivero repesi.
Luuk 23:47 Kun sadanpäällikkö näki, mitä tapahtui, hän antoi Jumalalle kunnian ja sanoi: "Tämä mies oli todella viaton." 48 Ja kaikki ne ihmiset, jotka suurin joukoin olivat kerääntyneet katselemaan tätä näytelmää, palasivat tämän nähtyään kaupunkiin rintaansa lyöden. 49 Jeesuksen tuttavat seisoivat kaikki etäämpänä ja seurasivat sieltä tapahtumia. Siellä olivat myös naiset, jotka olivat tulleet Galileasta hänen mukanaan. 
Eikun temppelin väliverho ei revennyt, mutta väki palasi kaupunkiin rintaansa paukutellen.
Matt 27:51 Sillä hetkellä temppelin väliverho repesi kahtia, ylhäältä alas asti. Maa vavahteli, kalliot halkeilivat, 52 haudat aukenivat, ja monien poisnukkuneiden pyhien ruumiit nousivat ylös. 53 He lähtivät haudoistaan, ja Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen he tulivat pyhään kaupunkiin ja näyttäytyivät siellä monille.
Eikun väliverho repesi sittenkin ja kuolleet nousivat haudoistaan.
Joh 19:31 Silloin oli valmistuspäivä, ja alkava sapatti oli erityisen suuri juhla. Jotta ruumiit eivät jäisi sapatiksi ristille, juutalaiset pyysivät Pilatukselta, että ristiinnaulituilta lyötäisiin sääriluut poikki ja heidät otettaisiin alas. 32 Niinpä sotilaat katkaisivat sääriluut niiltä miehiltä, jotka oli ristiinnaulittu Jeesuksen kanssa, ensin toiselta ja sitten toiselta. 33 Jeesuksen luo tultuaan he huomasivat hänen jo kuolleen eivätkä siksi katkaisseet hänen sääriluitaan. 34 Yksi sotilaista kuitenkin työnsi keihään hänen kylkeensä, ja haavasta vuoti heti verta ja vettä. 35 Se, joka tämän näki, on todistanut siitä, jotta tekin uskoisitte. Hänen todistuksensa on luotettava, ja hän tietää puhuvansa totta. 36 Näin tapahtui, jotta toteutuisi kirjoituksen sana: "Häneltä ei saa rikkoa ainoatakaan luuta." 37 Toisessa kirjoituksessa taas sanotaan: "He katsovat häneen, jonka ovat lävistäneet." 
Eikun temppelin väliverho ei revennytkään, eikä kuolleetkaan nousseet haudoistaan. No yhdestä asiasta kaikki neljä ovat yhtä mieltä, Jeesus kuoli ristillä ja kuolleet onkin sitten laitettava hautaan...
Mark 15:42 Päivä alkoi olla illassa; oli sapatin aatto, valmistuspäivä. 43 Silloin saapui paikalle arimatialainen Joosef, arvossa pidetty neuvoston jäsen, joka hänkin odotti Jumalan valtakuntaa. Hän rohkaisi mielensä, meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. 44 Pilatus hämmästyi kuullessaan Jeesuksen jo kuolleen. Hän kutsutti sadanpäällikön luokseen ja kysyi, oliko Jeesus todella jo kuollut. 45 Sadanpäällikön vahvistettua asian hän suostui luovuttamaan ruumiin Joosefille. 46 Joosef osti pellavavaatteen, otti Jeesuksen ristiltä, kääri hänet vaatteeseen ja pani hänet valmiiseen kalliohautaan. Hautakammion ovelle hän vieritti kiven. 47 Magdalan Maria ja Joosefin äiti Maria katsoivat, mihin Jeesus haudattiin.
Joosef menee Pilatuksen luo ja pyytää lupaa haudata Jeesus. Joosef ostaa pellavavaatteet ja panee kalliohautaan. Haudan paikan tuntevat tarinan mukaan Magdalan Maria ja Joosefin äiti.
Luuk 23:50 -- 51 Muuan neuvoston jäsen, Joosef, joka oli kotoisin juutalaisesta Arimatian kaupungista, ei ollut yhtynyt neuvoston päätökseen eikä osallistunut sen toimiin. Hän oli hyvä ja hurskas mies ja odotti Jumalan valtakuntaa. 52 Joosef meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. 53 Hän otti sen ristiltä, kääri pellavavaatteeseen ja pani kallioon hakattuun hautaan, johon ei vielä ollut haudattu ketään. 54 Oli valmistuspäivä, sapatti oli juuri alkamassa. 55 Naiset, jotka olivat Jeesuksen kanssa tulleet Galileasta, lähtivät Joosefin mukaan. He näkivät, kuinka Jeesuksen ruumis pantiin hautaan. 56 Palattuaan kaupunkiin he hankkivat tuoksuvia öljyjä ja voiteita, mutta sapatin he viettivät levossa lain käskyn mukaan. 
Joosef jälleen, hurskas mies kaiken lisäksi. Pellavavaate ja kalliohauta, joka oli tyhjä. Sen sijaan epämääräinen joukko naisia näki minne Jeesus haudattiin.
Matt 27:57 Illalla tuli paikalle Joosef, rikas arimatialainen, joka hänkin oli Jeesuksen opetuslapsi. 58 Hän meni Pilatuksen puheille ja pyysi Jeesuksen ruumista. Pilatus käski antaa sen hänelle. 59 Joosef otti ruumiin, kääri sen puhtaaseen pellavavaatteeseen 60 ja pani hautaan, jonka hän äskettäin oli itseään varten hakkauttanut kallioon. Hän vieritti hautakammion ovelle suuren kiven ja lähti pois. 61 Magdalan Maria ja se toinen Maria olivat hekin siellä; he istuivat hautaa vastapäätä. 62 Seuraavana päivänä, sapatin valmistuspäivän mentyä, ylipapit ja fariseukset lähtivät yhdessä Pilatuksen luo. 63 He sanoivat: "Kunnioitettu maaherra, meille tuli mieleen, että eläessään tuo villitsijä sanoi: 'Kolmen päivän kuluttua nousen kuolleista.' 64 Käske siis vartioida hautaa tarkoin kolmanteen päivään asti, etteivät hänen opetuslapsensa pääse varastamaan häntä ja sanomaan ihmisille: 'Hän on noussut kuolleista.' Viimeinen villitys olisi silloin ensimmäistä pahempi." 65 Pilatus vastasi heille: "Saatte vartioväkeä. Menkää ja järjestäkää haudan vartiointi niin hyvin kuin taidatte." 66 He lähtivät ja varmistivat haudan sinetöimällä kiven ja asettamalla vartion. 
Joosef jälleen, joka onkin Jeesuksen opetuslapsi. Sen sijaan naisista Mariat näkivät minne Jeesus haudattiin ja seuraavana päivänä, siis sapattina Pilatus käskee asettamaan vartion Jeesuksen haudalle.
Joh 19:38 Tämän jälkeen muuan Joosef, joka oli kotoisin Arimatiasta, pyysi Pilatukselta, että saisi ottaa Jeesuksen ruumiin ristiltä. Hän oli Jeesuksen opetuslapsi, joskin salaa, sillä hän pelkäsi juutalaisia. Pilatus suostui pyyntöön, ja Joosef tuli ja otti ruumiin alas. 39 Paikalle tuli myös Nikodemos, se mies, joka ensi kerran oli käynyt Jeesuksen luona yöllä, ja hänellä oli mukanaan sata mittaa* mirhan ja aaloen seosta. 40 Miehet ottivat Jeesuksen ruumiin ja kietoivat sen käärinliinoihin pannen mukaan tuoksuaineita, niin kuin juutalaisten on tapana tehdä haudatessaan vainajansa. 41 Siellä, missä Jeesus ristiinnaulittiin, oli puutarha, ja puutarhassa oli uusi hauta, johon ei vielä ollut haudattu ketään. 42 He panivat Jeesuksen siihen, koska oli juutalaisten juhlan valmistuspäivä ja se hauta oli lähellä. 
Ahaa, Joosef olikin Jeesuksen salainen opetuslapsi. Ilmankos Markus tai Luukas eivät tätä maininneet jos eivät tienneet. Joosef sitten hautaa Jeesuksen Nikodemoksen kanssa voidellen ruumiin vielä tuoksuaineilla. Hauta oli siis läheisessä puutarhassa ja se oli tyhjä, mutta naisia ei ollutkaan paikalla.

Vähän jäi nyt vielä epäselväksi, että ketä sitä ruumista nyt oli hautaamassa. Joku Joosef niminen ilmeisesti, mutta kaikkien muiden osallisuus toimitukseen jää täysin epäselväksi. Matteuksen mukaan haudalla asetettiin jopa vartijoita ja hautakammion ovelle vieritettiin kivi vain Markuksen ja Matteuksen mukaan.

Koska tarina on vielä kesken niin jatketaan.
Mark 16:1 Kun sapatti oli ohi, Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome ostivat tuoksuöljyä mennäkseen voitelemaan Jeesuksen. 2 Sapatin jälkeisenä päivänä ani varhain, kohta auringon noustua he lähtivät haudalle. 3 Matkalla he puhuivat keskenään: "Kuka auttaisi meitä ja vierittäisi kiven hautakammion ovelta?" 4 Mutta tultuaan paikalle he huomasivat, että kivi oli vieritetty pois; se oli hyvin suuri kivi.
Haudalle menivät siis Magdalan Maria, Jaakobin äiti ja Salome...
 Luuk 24:1 Ensimmäisenä päivänä sapatin jälkeen naiset jo aamuvarhaisella menivät haudalle ja ottivat hankkimansa tuoksuöljyt mukaan. 2 He havaitsivat, että kivi oli vieritetty haudan suulta, 3 ja kun he menivät sisälle hautaan, he eivät löytäneet Herran Jeesuksen ruumista.
Eikun siis haudalle meni joukko naisia...
Matt 28:1 Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa, tulivat Magdalan Maria ja se toinen Maria katsomaan hautaa.
Eikun siis Magdalan Maria ja toinen Maria...
Joh 20:1 Sapatin mentyä, viikon ensimmäisenä päivänä Magdalan Maria tuli jo aamuhämärissä haudalle ja näki, että haudan suulta oli kivi siirretty pois. 2 Hän lähti juoksujalkaa kertomaan siitä Simon Pietarille ja sille opetuslapselle, joka oli Jeesukselle rakkain, ja sanoi heidät tavattuaan: "Ovat vieneet Herran pois haudasta, emmekä me tiedä, minne hänet on pantu." 3 Pietari ja se toinen opetuslapsi lähtivät heti juoksemaan haudalle.
Eikun siis Magdalan Maria, joka tyhjän haudan löydettyään haki paikalle Pietarin ja jonkun toisen opetuslapsen. Ota tästä nyt sitten selvää keitä siellä oli, mutta jatketaan...
Mark 16:5 Sisälle hautaan mentyään he näkivät oikealla puolella istumassa nuorukaisen, jolla oli yllään valkoiset vaatteet. He säikähtivät. 6 Mutta nuorukainen sanoi: "Älkää pelästykö. Te etsitte Jeesus Nasaretilaista, joka oli ristiinnaulittu. Hän on noussut kuolleista, ei hän ole täällä. Tuossa on paikka, johon hänet pantiin. 7 Menkää nyt sanomaan hänen opetuslapsilleen, myös Pietarille: 'Hän menee teidän edellänne Galileaan. Siellä te näette hänet, niin kuin hän itse teille sanoi.'" 8 Ulos tultuaan naiset pakenivat haudalta järkytyksestä vapisten. He eivät kertoneet kenellekään mitään, sillä he pelkäsivät. 
Eikun se hauta siis ei ollutkaan tyhjä vaan siellä oli joku nuorukainen, jolla oli valkoiset vaatteet. Nuorukaisen on täytynyt olla aika pelottava ilmestys ja opetuslapsille tarkoitetut ohjeet matkustaa Galileaan eivät koskaan saavuttaneet opetuslapsia, harmi olisivat varmaan mielellään kuulleet toimintaohjeet.
Luuk 24:4 Kun he olivat ymmällä tästä, heidän edessään seisoi yhtäkkiä kaksi miestä sädehtivän kirkkaissa vaatteissa. 5 Naiset pelästyivät ja painoivat katseensa maahan. Mutta miehet sanoivat heille: "Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? 6 Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista. Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: 7 'Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.'" 8 Silloin he muistivat, mitä Jeesus oli puhunut. 9 Haudalta palattuaan naiset veivät tästä sanan yhdelletoista opetuslapselle ja kaikille muille. 10 Nämä naiset olivat Magdalan Maria, Johanna ja Jaakobin äiti Maria, ja vielä muitakin oli heidän kanssaan. He kertoivat kaiken apostoleille, 11 mutta nämä arvelivat naisten puhuvan omiaan eivätkä uskoneet heitä. 12 Pietari lähti kuitenkin juoksujalkaa haudalle. Kurkistaessaan sisään hän näki ainoastaan käärinliinat, ja hän lähti pois ihmetellen mielessään sitä, mikä oli tapahtunut.
Eikun siis sinne ilmestyikin kaksi miestä sädehtivän kirkkaissa vaatteissa, jotka muistuttivat Jeesuksen opetuksista, mutta eivät kuitenkaan antaneet minkäänlaisia ohjeita Galileaan matkustamisesta.

Matt 28:2 Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille. 3 Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. 4 Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet. 5 Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: "Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. 6 Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi. 7 Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: 'Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.' Tämä oli minun sanomani teille." 8 Naiset lähtivät heti haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille. 9 Mutta yhtäkkiä Jeesus tuli heitä vastaan ja tervehti heitä. He menivät hänen luokseen, syleilivät hänen jalkojaan ja kumarsivat häntä. 10 Silloin Jeesus sanoi heille: "Älkää pelätkö! Menkää sanomaan veljilleni, että heidän pitää lähteä Galileaan. Siellä he näkevät minut." 11 Naisten ollessa matkalla muutamat vartiomiehistä menivät kaupunkiin ja kertoivat ylipapeille kaiken, mitä oli tapahtunut. 12 Silloin nämä kokoontuivat neuvottelemaan yhdessä vanhimpien kanssa ja päättivät antaa sotilaille suuren summan rahaa. 13 He sanoivat sotilaille: "Sanokaa, että hänen opetuslapsensa tulivat yöllä, kun te nukuitte, ja varastivat hänet. 14 Ja jos tämä tulee maaherran korviin, me kyllä lepytämme hänet ja järjestämme niin, ettei teille koidu ikävyyksiä." 15 Sotilaat ottivat rahat ja tekivät niin kuin heille oli sanottu. Heidän kertomustaan on juutalaisten keskuudessa levitetty tähän päivään asti.
Eikä kun siis tuli maanjäristys ja taivaasta laskeutui enkeli, joka säikäytti vartijat ja sitten Jeesus itse käveli naisia vastaan ja ohjeisti kertomaan opetuslapsille, että heidän tulisi matkustaa Galileaan.
Joh 20:4 Miehet menivät yhtä matkaa, mutta se toinen opetuslapsi juoksi Pietaria nopeammin ja ehti haudalle ensimmäisenä. 5 Hän kurkisti sisään ja näki käärinliinojen olevan siellä, mutta hän ei mennyt sisälle. 6 Simon Pietari tuli hänen perässään, meni hautaan ja katseli siellä olevia käärinliinoja. 7 Hän huomasi, että Jeesuksen kasvoja peittänyt hikiliina ei ollut käärinliinojen vieressä vaan erillään, omana käärönään. 8 Nyt tuli sisään myös se toinen opetuslapsi, joka oli ensimmäisenä saapunut haudalle, ja hän näki ja uskoi. 9 Vielä he näet eivät olleet ymmärtäneet, että kirjoitusten mukaan Jeesus oli nouseva kuolleista. 10 Opetuslapset lähtivät haudalta majapaikkaansa.  
Joh 20:11 Maria seisoi haudan ovella ja itki. Siinä itkiessään hän kurkisti hautaan 12 ja näki, että siinä, missä Jeesuksen ruumis oli ollut, istui kaksi valkopukuista enkeliä, toinen pääpuolessa ja toinen jalkopäässä. 13 Enkelit sanoivat hänelle: "Mitä itket, nainen?" Hän vastasi: "Minun Herrani on viety pois, enkä tiedä, minne hänet on pantu." 14 Tämän sanottuaan hän kääntyi ja näki Jeesuksen seisovan takanaan, mutta ei tajunnut, että se oli Jeesus. 15 Jeesus sanoi hänelle: "Mitä itket, nainen? Ketä sinä etsit?" Maria luuli Jeesusta puutarhuriksi ja sanoi: "Herra, jos sinä olet vienyt hänet täältä, niin sano, minne olet hänet pannut. Minä haen hänet pois." 16 Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Maria." Maria kääntyi ja sanoi: "Rabbuuni!" -- se on hepreaa ja merkitsee: opettajani. 17 Jeesus sanoi: "Älä koske minuun. Minä en vielä ole noussut Isän luo. Mene sinä viemään sanaa veljilleni ja sano heille, että minä nousen oman Isäni ja teidän Isänne luo, oman Jumalani ja teidän Jumalanne luo." 18 Magdalan Maria riensi opetuslasten luo ja ilmoitti: "Minä olen nähnyt Herran!" Sitten hän kertoi, mitä Herra oli hänelle sanonut.
Eikä kun siis haudalla ei ollutkaan ketään vain käärinliinat olivat jäljellä ja ruumis oli poissa. Kunhan kaikki miehet olivat lähteneet niin sen jälkeen haudassa istuikin kaksi enkeliä ja Jeesuskin näyttää hiippailleen Marian taakse. Tapauksen jälkeen Maria rientääkin opetuslasten luo kertomaan nähneensä Jeesuksen, mutta ei kuitenkaan saanut ohjeita Galileaan matkustamisesta.

Tämän jälkeen nykyraamatusta löytyy huomautus kuinka Markuksen Evankeliumin alkuperäisteksti päättyy luvun 16 jakeeseen 8 ja kuinka luvussa tämän jälkeen olevat jakeet on lisätty tekstiin myöhemmin jonkun toisen toimesta. Markuksen mukaan Jeesus ei siis ilmestynyt ylösnousseena kenellekään. Muissa evankeliumeissa Jeesuksen ylösnousemisen ja taivaaseenastumisen välillä tapahtuu yhtä sun toista tai sitten ei juuri mitään riippuen siitä mitä evankeliumia lukee. Markus ja Matteus päättävät tarinansa Galileaan kun taas Luukas ja Johannes päättävät tarinansa Jerusalemiin, Luukas jopa kertoo Jeesuksen käskevän opetuslasten pysyä Jerusalemissa.

Markus on tarinassaan kaikkein vähäsanaisin. Matteuksen tarina on kuin Markuksen tarina johon on lisätty kosolti maagisia ihmeitä ja jopa haudoistaan nousseita kuolleita (zombeja) tarinan mahtavuuden lisäämiseksi. Matteuksen tarinassa kalavaleen kertojalla näyttääkin mopo hieman karanneen käsistä. Luukkaan tarinan hahmot ovat ylitsepursuavan hyveellisiä juutalaisia noudattaen sapatin lakia hautaamista seuraavana päivänä ja Jeesuksen ylösnousemisen jälkeen ollen alati temppelissä palvomassa Jumalaa, eivätkä siis missään määrin olleet kovin kristillistä sakkia vaikka juuri Jeesuksen väitetään kristinuskon maailmaan synnyttäneen.

Kenellekään ei varmaan ole enää mikään ihme, miksi maailmassa on niin paljon eri kirkkokuntia. Kun Jeesuksen kuolemaan liittyvästä tarinastakin on samoihin kansiin laitettu neljä keskenään ristiriitaista tarinaa niin ei kai voi odottaa, että tästä kirkkokuntien mukaan maailmanhistorian tärkeimmästä tapahtumasta tehtäviä tulkintojakaan olisi vain yksi oikea. Tämän lisäksi vähääkään Raamatuntutkimukseen perehtynyt henkilö tietää etteivät tarinan versiot suinkaan lopu tähän ja joukon jatkoksi voidaan lisätä Q-lähde sekä Tuomaan ja Marian evankeliumeina tunnetut apokryfit.

2 kommenttia:

 1. Hyvin pohdittu kaveri. Olet huomannut sen tosiasian, että apostolit kirjoittelivat mitä sattuu ja se ei silloin ole Jumalasta, apostolit keksivät koko jutun ja piilottivat Jeesuksen ruumiin. Raamattuun on kirjoitettuna kaksi puolta, eli totuus ja valhe, elämä ja kuolema, siunaus ja kirous. Jumalan profeetat ovat täysin eri kuin ovat nämä Jeesuksen apostolit, Jumala ilmoitti salaisuutensa ainoastaan Hänen profeetoilleen (Hosea 12:11, Amos 3:7, Ilm. 10:7) Lue täysi totuus, joka nyt paljastuu ihmiskunnalle Jumalan viimeisen profeetan (5. Mooseksen kirja 18:18-19), Opettaja Maestro Evangelistan ilmestysten kautta, www.thename.ph ja www.thenameonline.info sekä Suomeksi https://kotisivukone.fi/app/www/suurinimi.kotisivukone.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen jatkamaan suoraan Vanhan Testamentin arkeologiaan, joka kertoo erinäisen määrän tieteellisesti todennettavia asioita VT:n kertomuksista ja kirjoittajien motiiveista.

   http://exmormoni.blogspot.fi/2013/05/vanha-testamentti-patriarkat.html

   Poista