keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Tasa-arvoinen avioliittolaki

Viime kuussa konservatiivit torppasivat eduskunnassa tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn lakivaliokunnassa äänin 8-9. Lakivaliokunta ei siis nähnyt edes asialliseksi tuoda tätä paljon mediahuomiota saavuttanutta lakiesitystä eduskunnan käsiteltäväväksi. Eduskunnassa lakialoitteen oli allekirjoittanut vain 76 kansanedustajaa, joten sinällään lakivaliokunta ei toiminut väärin. Mielenkiintoista asiassa oli myös se, että lakivaliokunnan kansanedustajista yli puolet oli ilmoittanut ennen vaaleja kannattavansa tasa-arvoista avioliittolakia. Tästä kuviosta nousee mieleen erinäinen määrä kysymyksiä joista yksi käsittelee mm. kansanedustajien moraalia tai ennemminkin sen puutetta.

Vaikka konservatiivit onnistuivat viivyttämään asian käsittelyä eduskunnassa niin he eivät kuitenkaan pysty estämään sitä täysin. Eilen alulle pantu kansalaisaloite on tätä kirjoitettasessa kerännyt jo 116 835 kannatusilmoitusta. Lain mukaan kansalaisaloite on otettava eduskunnan käsiteltäväksi jos vähintään 50 000 ihmistä ilmoittaa sitä kannattavansa, joten lakialoiteen käsittely eduskunnassa on jo varmaa. Nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan kuinka laajan kannatuksen lakialoite seuraavan kuuden kuukauden aikana saa ennen kuin aloite siirtyy eduskunnalle.

Oletettavaa on, että etenkin uskonnollisista syistä tätä aloitetta vastustavat tahot aloittavat omien mielipiteidensä lobbaamisen kansanedustajistoon. Aikaa on ja ennakkovaroitus annettu kansalaisaloitteen muodossa jo näin yli puoli vuotta etukäteen. Kansalaisaloite ei luonnollisestikaan tarkoita, että lakiehdotusta tullaan koskaan hyväksymään. Elämme todellakin mielenkiintoisia aikoja ja nähtäväksi jää millaisia kikkoja konservatiivien taskuista vielä löytyy tasa-arvon estämiseksi tässäkin asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti