perjantai 11. lokakuuta 2013

"Onnettomuudet ovat Jumalan tekoja eikä niitä voi estää"

Perjantaina 11.10.2013 Iltasanomien webbipalvelussa julkaistiin seuraavanlainen uutinen:
"Nigerian ilmailuasioista vastaava ministeri Stella Oduah aiheutti alkuviikosta kohun kuvailemalla lento-onnettomuuksia Jumalan väistämättömiksi teoiksi.
Puheillaan ministeri halusi väistää häneen kohdistuneen kritiikin. Nigeriassa on vuoden ja kolmen kuukauden sisällä tapahtunut jo kaksi kuolonuhreja vaatinutta lento-onnettomuutta.

Oduah antoi kommentin tiedotusvälineille maanantaina. Kolme päivää aiemmin pieni matkustajakone oli törmännyt maahan Lagosin lentokentällä. Onnettomuudessa kuoli kuusitoista ihmistä.!"
IS oli uutisessaan varsin pintapuolinen ja pikainen googlettaminen lausuntoon liittyen paljastaakin hieman lisää mielenkiintoisia yksityiskohtia Nigerian ilmailuministerin sanomisista aiheeseen liittyen. News24 -palvelun uutinen aiheesta paljastaa mm. seuraavaa:
"We do not pray for accidents but it is inevitable... We do everything to ensure that we do not have accidents, but it is an act of God," she said. "We do not speculate on the cause of accidents." 
Ministeri todellakin näyttää sanoneen, että onnettomuudet ovat "väistämättömiä" sekä niiden olevan Jumalan tekoja ja Nigeria Dailyn sivuilla oleva video tämän myös vahvistaa. News24 paljastaa myös kuinka tämänkaltaiset primitiiviset uskomukset pahojen henkien ja jumalten kädenjäljistä kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa ovat hyvin yleisiä Nigeriassa. Miksiköhän näin mahtaa olla? Olisikohan kenties kansan sivistystasossa ehkä hieman parantamisen varaa?

Tällainen "Jumala teki sen ja me emme voi sille mitään" on yksinkertaisesti luovuttamista. Väittämällä jotain tapahtumaa Jumalan tahdoksi, tekoseksi tai ilmaisemalla ettei asialle voi tehdä mitään henkilö ilmaisee ainoastaan omaa laiskuuttaan ja haluttomuuttaan oppia tapahtumasta. Tällä asenteella ei kukaan löydä oikeita syitä miksi se mitä tapahtui tapahtui, eikä näin ollen koskaan pääse irti omista puutteistaan. Tämä asenne ja maaginen ajattelu synnyttää ainoastaan epäonnistumisen kierteen, jossa henkilö lopulta toistaa samoihin harhaisiin uskomuksiinsa perustuvia toimintatapoja ja virheitä läpi elämänsä.

Kaikkein huolestuttavintahan tässä on se, että tällaisia uskomuksia mielessään ylläpitävä henkilö on valittu vastuulliseen virkaan, jossa hänen pitäisi nimenomaa vastata maan lentoturvallisuudesta ja sitä kautta lukemattomista ihmishengistä. Valitettavaa on myös se, että näitä taikauskoisia ministereitä ja presidenttejä löytyy maailmasta myös muualta, ei ainoastaan Nigeriasta. Kun tällaisia paljastuu niin kansan olisikin ehdottomasti pantava nämä ihmiset viralta mahdollisimman pikaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti