torstai 11. syyskuuta 2014

"Totuus mormonismista"

Dennis ja Rauni Higley, jotka minulla oli ilo tavata kesäkuussa heidän vieraillessaan Suomessa, ovat kirjoittaneet minikirjan "The Truth About Mormonism." Kirjassaan he käyvät läpi joitakin mormonismiin liittyviä ongelmakohtia. Vaikka kirja ei olekkaan tieteellinen julkaisu ja joissain kohdin sortuu virheelliseen argumentointiin niin asiasisällöltään teksti on ihan pätevää. Tämä minikirja toimii hyvänä ponnahduslautana sellaiselle joka haluaa pikakurssin mormonismin selkeimpiin ristiriitoihin ja Dennisin ja Raunin ansioksi on ehdottomasti nostettava kattavat viittauksen kirkon sisäisiin lähteisiin kuten kirkon johtajien puheita sisältävään Journal of Discoursesiin (JoD).

Itsessään kirjassa käsitellyt asiat olivat monilta osin itselleni tuttuja jo entuudestaan, mutta joissain kohdin se tarjosi minulle entuudestaan tuntemattomia yksityiskohtia. Yksi tällainen on se kuinka MAP-kirkon toinen presidentti ja profeetta Brigham Young saarnasi vuonna 1855 ettei Joseph Smith ensimmäisessä näyssään tavannut Jumalaa vaan Jumalan lähettämän enkelin (JoD 2:171). Ensimmäiseen näkyyn liittyviä ongelmia kirjassa on käsitelty muitakin, joskaan ensimmäistä näkyä ei ole käsitelty Dennisin ja Raunin kirjassa aivan yhtä perusteellisesti kuin Jim Whitefield käsittelee sitä omassa artikkelissaan.

Kirja puuttuu myös Mormonin kirjan tekstissä esiintyviin mahdottomuuksiin esitellen mm. varovaisen arvion Lehin retkikunnan koosta ja mahdottomasta väestönkasvusta liittyen temppelin rakentamiseen. Mormonin kirjan mukaanhan luvattuun maahan saapunut retkikunta hajosi melko nopeasti kolmeen osaan, joista yksi sitten rakensi pikapikaa itselleen Salomonin temppelille vertoja vetävän palvontakeskuksen. Siinä missä Salomonin temppelin rakentamiseen Jerusalemissa kului vuosia ja tarvittiin Raamatun mukaan satojatuhansia miestyövuosia niin Mormonin kirja näyttäsi väittävän, että alle satapäinen heimo, jossa valtaosa on arvion mukaan ollut pieniä lapsia, olisi onnistunut pystyttämään vastaavan pytingin varsin nopeasti.

Minikirja nostaa esiin myös lukuisia muita ongelmia pintapuolisesti ja sinällään tarjoaa hyvät lähtökohdat mormonismin tutkimiselle. Lukijoita Dennis ja Rauni kehottavat itse tutkimaan asioita eikä vain luottamaan siihen mitä he tai MAP-kirkko julkaisuissaan kertovat.
Jos uskot MAP-kirkon olevan totta, sinun ei tarvitse pelätä tutkimista vaan ottaa haaste vastaan. Totuus ei muutu. Vain valheita suojellaan ja piilotellaan.  
-The Truth About Mormonism, Dennis & Rauni Higley

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti