maanantai 8. syyskuuta 2014

Vähemmän tunnetut kirkolliset varainhankintamenetelmät

Aiemmin olenkin jo kirjoittanut MAP-kirkon kaupallisesta toiminnasta. Tavallinen rivimormoni tai edes kirkkonsa hyvinkään tunteva tuskin tietää mitä kaikkea MAP-kirkon mammonankasvatussiipi puuhastelee, en kaikkea tiedä minäkään, mutta tässä yksi raotus tuon verhon taakse.

Deseret News, MAP-kirkon omistama sanomalehti Utahissa, kertoi artikkelissaan 10.7.2000 Clair Huffista. Clair Huff vaimoineen kutsuttiin kokoaikaiseen lähetystyöhön, mutta heidän lähetystyökutsunsa poikkeaa melkoisesti niistä nuorista, jotka kiertelevät etsiskelemässä käännytettäviä. Clair Huff kutsuttiin palvelemaan Westlake Farm Commercial Hunting Areana tunnetulle kirkon omistamalle yksityiselle metsästystilalle. Hänen lähetystyötehtävänsä sisälsivät alueen lintujen ruokintaa ja tilanhoitoa 18 tuntia päivässä, jotta yksityisellä metsästysalueella riittäisi metsästäjille tapettavaa. Vuoden 2000 metsästyshinnoista lehtiartikkeli kertoo mm. kuinka kirkon omistama yksityinen metsästysalue velottaa hanhen tai fasaanin metsästysluvasta $1500 USD hirven metsästysluvan maksaessa jopa $8500 USD. Asiakkaiden artikkeli mainitsee olevan Utahilaisia isokenkäisiä ja heitä varten tällä syrjäisellä metsästysalueella on  myös yksityislentokenttä, jottei näiden isokenkäisten tarvitse puuduttaa ahtereitaan tuntikausia autoissa matkatessaan eläimiä tappamaan. Metsästysalueen artikkeli kertoo olevan niin suositun, että lupia sinne joutuu jonottamaan jopa kuusi vuotta.

MAP-kirkon rahantekokoneisto siis kutsuu ihmisiä tekemään lähetystyötä, jonka tavoitteena on voitonmaksimointi kirkon omistamalla maa-alueella. Kun muistetaan kuinka lähetystyöntekijöille ei makseta palkkaa vaan he ovat kirkon mukaan vapaaehtoisia niin en äkkiseltään ihan heti pysty kuvittelemaan kenen mielestä moinen toiminta on eettistä. MAP-kirkko siis ylläpitää maa-alueita, joille maksukykyiset metsästäjät pääsevät ampumaan eläimiä, ja ko. maa-aluetta hoidetaan vapaaehtoisvoimin minimikustannusrakenteella.

Entäpä itse metsästys näillä kirkon omistamilla alueilla? Alueita hallinnoi Deseret Land and Livestock, joka opastaa metsästyksestä kiinnostuneita kääntymään Buck & Bullsin tai Wild Country Outfittersin metsästysoppaiden puoleen. Ainakin jälkimmäisten metsästysoppaiden valikoimista näyttäisi löytyvän myös metsästys jousilla, mikä ei ehkä ole enää nykypäivänä se eettisin tapa päästää saaliseläin päiviltä "ilman tarpeetonta kärsimystä." Deseret Land and Livestock ei metsästyssäännöissään myöskään rajoita eläinten ampumista jousilla vaikkakin katsoo aiheelliseksi kieltää metsästyksen sununtaisin.

Monenkohan suomalaisen mormonin mielestä se, että kirkko omistaa ja hallinnoi yksityisiä metsästyalueita, joille se myy tuhansia dollareita maksavia metsästyslupia, on eettistä? Kyse on varsin selkeästi vapaa-ajanteollisuudesta, joka on puhtaasti rakennettu palvelemaan vain yhteiskunnan maksukykyistä eliittiä. Köyhillä, joiden ruokapöytä saattaisikin kaivata piristyksekseen metsästyksessä pyydettyjen eläinten lihaa, ei tällaisille alueille taida olla mitään asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti