keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Jeesuksen luut

Sopivasti pääsiäisen aikaan julkaistiin maailman uutispalveluissa tarinaa jälleen kerran Jeesuksen perhehaudan löytymisestä. Asiasta uutisoivat näyttävästi ainakin seuraavat mediat:
The Independent 
The Jerusalem Post 
NBC News 
NY Times 
The Mirror
Itsessään hauta ei ole mikään uusi löytö vaan se löydettiin jo 1970 -luvulla ja se tunnetaan Talpiotin hautana. Talpiotin haudasta kertoo myös dokumenttielokuva "The Lost Tomb Of Jesus", joka ilmestyi 2007. 

Uutisen aiheesta tänä päivänä tekee se, että nyt samaiseen hautaan on linkitetty myös vuonna 2002 yksityisistä kokoelmista julkisuuteen ilmestynyt Jaakobin luuarkkuna tunnettu muinaisjäännös, josta myös on oma TV-dokukmenttinsa. Jaakobin luuarkun aitoudesta käytiin oikeutta aina vuoteen 2012 asti, jolloin oikeudessa sen todettiin olevan aito muinaisjäänne, eikä väärennös. Talpiotin haudasta ja Jaakobin luuarkusta sittemmin otettujen näytteiden perusteella on pystytty osoittamaan, että myös Jaakobin luuarkku on viettänyt suurimman osan ajastaan samaisessa Talpiotin haudassa tai ainakin hyvin lähellä sitä. Hautaan on haudattu ihmisiä, joiden nimet ovat hyvinkin tuttuja Uudesta Testamentista. Kun samasta haudasta löytyvien Jeesukseen ja hänen lähipiiriinsä viitattujen nimien määrä kasvaa niin todennäköisyys sille, että kyseessä olisi jonkun muun kuin historiallisen Jeesuksen maalliset jäänteet pienenevät entisestään. Toronton yliopistosta aiheen matemaattista todennäköisyyttä on laskenut Andrey Feuerverger ja hänen arvionsa mukaan todennäköisyys sille, että Talpiotin hauta on jonkun muun kuin Jeesuksen perhehauta vaihtelee välillä 1:600 ja 1:1 000 000 riippuen muuttujista, mutta tämä arvio oli tehty ennen kuin Jaakobin luuarkkua oli Talpiotin hautaan linkitetty.

Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan miten vertaisarvioidut tiedejulkaisut tulevat viimeisimpiä löydöksiä käsittelemään. Nähtäväksi jää vahvistetaanko tulokset vai löydetäänkö niistä jotain huomautettavaa. Selväähän on, että jos tulokset vahvistetaan alkaa kristinuskon suunnalta kuulua melkoista kitinää ja murinaa aiheesta. Eihän se nyt sovi uskovaisten maailmankuvaan, että ylösnousseen, kuoleman voittaneen ja synnit sovittaneen ihmisuhrin maalliset jäänteet löytyvätkin jostain haudasta omien sukulaistensa jäänteiden ympäröimänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti