maanantai 29. kesäkuuta 2015

DNA tutkimus nuiji jälleen mormoniteorioita

Simon Southerton kirjoitti 19.6. blogissaan jälleen kuinka tuoreimmat amerikan alkuperäiskansojen DNA tutkimusten tulokset torppaavat mormoniapologien teoriaa Amerikasta löytyvän haploryhmän X2:n alkuperästä. Mormoniapologien mukaanhan tämä haploryhmä X2 saapui tietysti laivalla Lähi-Idästä, mutta Naturessa julkaistu artikkeli vesittää mormoniapologien höpötykset.

Simon Southerton, DNA tutkija myös itse, selittää blogissaan miten nämä uusimmat tutkimustulokset käytännössä osoittavat mormoniapologien teoriat humpuukiksi. Amerikan alkuperäiskansojen perimästä löytyvä haploryhmä X2a poikkeaa muilta mantereilta paikannetuista X2 -haploryhmistä ja nyt tutkimuksen kohteena ollut Kennewickin mies eli radiohiiliajoituksen perusteella useita tuhansia vuosia aiemmin kuin mihin mormonien pyhät tekstit X2a haploryhmään saapumisaikaikkunaa koittavat asettaa. Kennewickin mies oli myös sukupuussa X2a -ryhmän esi-isä, mikä tarkoittaa, että kyseinen haploryhmä oli uudella mantereella paljon Kennewickin miestä itseään ja vielä paljon ennen mormonien esittämiä vätteitä ajoituksesta. Kyseistä X2a haploryhmää ei ole myöskään löytynyt muilta mantereilta eli se ei ole seilannut Amerikkaan laivalla vaan on juurikin muotoutunut tuhansien vuosien aikana Amerikassa ja on näin ollen Amerikan alkuperäiskansojen ikiomaa perimää, jota muilla ei ole.

Mormoniapologien teoriat ovat siis väärin ajoituksen, DNA:n alkuperän ja kulkureitinkin suhteen. Kun kakkuun sekoitetaan vielä muut arkeologiset todisteet uudelta ja vanhalta mantereelta sekä Raamatun alkuperään liittyvät tutkimustulokset niin sitä alkaa miettimään kuka ottaa mormoniapologien teorioita vakavasti kun pienimpiäkään todisteita omien teorioiden tueksi he eivät pysty tarjoamaan? Mormonin Kirjaa ja mormonismin "totuuksia" vastaan kerääntynyt todistusaineisto on musertava. Ilmeisesti ainoa mikä mormonin uskoa pitää yllä onkin kognitiivinen dissonanssi siis se epämiellyttävä tunne kun hän kohtaa omien uskomuksiensa kanssa ristiriitaista tietoa. Tuon kognitiivisen dissonanssin aiheuttaman epämukavan tunteen mormoni tulkitsee ilmeisesti Pyhäksi Hengeksi, joka kertoo hänelle kuinka hänen kohtaamansa tieto on "väärässä." Indoktrinoidun mormonin mieli kampittaa siis häntä itseään ja estää häntä oppimasta ja sisäistämästä omien uskomusten kanssa ristiriitaista tietoa. Uskomalla kognitioidensa tuottamien tuntemuksien informaatioarvoon mormoni estää itseää oppimasta kaikkea sellaista, joka on hänen uskomustensa kanssa ristiriidassa.

3 kommenttia:

 1. Tätä oli odotettavissakin, vaikka genetiikassa onkin omat haasteensa. MK:n historialliset väitteet ovat kuitenkin merkittävästi ristiriidassa tutkitun tiedon valossa, eikä mormoniteorioilla ole uskallettu mennä todellisten asiantuntijoiden foorumeille. Huomioitavaa on mm. ettei BY-yliopistossakaan ole ollut enää historian professuuria 15 vuoteen sitten M.Quinnin. Kyllä totuus kestää tarkastelun.

  Noi mormonismin historialliset väitteet olivat suurin syy miksi kirjoitin teoksen Mormonimyyttejä (E-painos, 2015). Teos on saatavilla edullisesti e-kirjana Elisa Kirjasta ja GooglePlaysta.

  VastaaPoista
 2. Antti Aktiivinen Ateisti. Ottamatta nyt kantaa mormonismiin sinänsä niin näet kovasti vaivaa vastustaaksesi sitä. Onko ne sanoneet sinulle rumasti, vai mikä on käytövoimasi? En huomannut, että olisit kuitenkaan minkään puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et huomannut, niin blogin otsikko on "Entisen mormonin ajatuksia". Ei mitään sen kummempaa. Blogini päätarkoitus nykyisellään on tuulettaa omia ajatuksiani ja tarjota samalla vertaistukea muille uskontojen uhreille, joista lukijakuntani käsittääkseni pääsääntöisesti koostuu.

   Poista