tiistai 27. maaliskuuta 2018

Askel kerrallaan

Tuoreet uutiset rapakon takaa kertovat, että MAP-kirkko on viimein muuttamassa käytäntöjään kelvollisuushaastatteluissa. Aiheesta kirjoittavat mm. kirkon omistama Deseret News ja Salt Lake Tribune. Muutos on arvatenkin seurausta voimakkaasta ulkoisesta paineesta, jota kirkkoon on viime aikoina kohdistunut. Ilmoitus käytäntöjen muuttamisesta tulee myös vain muutamia päiviä ennen Salt Lake Cityssä järjestettävää mielenosoitusta, jossa kansanliike vaatii nimenomaa kirkkoa parantamaan lasten ja nuorten turvallisuutta kirkossa, sekä viime viikolla kirkkoa riepotelleen skandaalin jälkeen. Viime viikkoisen skandaalin viimeisiä tahteja tuskin ollaan vielä nähty kun Internetfoorumeilla näkyy lukuisia viestejä, joissa käsitellään lisää lasten ja nuorten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia, joissa kirkko on mahdollisesti suojellut rikollisia ja pyrkinyt vaientamaan uhreja.

On kuitenkin pidettävä positiivisena ja tervetulleena nyt julkistettua muutosta kirkon käsikirjassa, vaikka tiedote Deseret Newsin mukaan on lähetetty vasta kirkon Pohjois-Amerikan organisaatiolle.
The First Presidency sent the letter Monday to all general authorities of the church and thousands of stake, mission and district presidents and bishops and branch presidents in the United States and Canada.
Oletettavasti tämä muutos tulee jollain aikavälillä, toivottavasti hyvin nopeasti, näkymään myös maailmanlaajuisesti. Nyt imoitetut muutokset kirkon käytännöissä ovat:
  • "Jäseniä ei tule koskaan rohkaista jäämään kotiin tai tilanteeseen, jossa he kokevat väkivaltaa tai jossa he eivät ole turvassa." 
  • "Kun vaarnan johtokunnan tai piispakunnan jäsen tai joku muu johtaja tapaa lapsen, nuoren tai naisen, hänen tulee kysyä lapsen vanhempaa tai toista aikuista olemaan viereisessä huoneessa, aulassa tai käytävässä. Jos haastateltava haluaa, toinen aikuinen voidaan kutsua mukaan haastatteluun. Johtajien tulee välttää kaikkia tilanteita, jotka voidaan tulkita väärin."
  • "Kirkon johtajien ei tule koskaan väheksyä kerrotua hyväksikäytöä tai neuvoa jäsentä jättää rikosilmoitusta tekemättä poliisille. " 
  • "Vähintään kahden aikuisen on oltava paikalla kaikissa kirkon aktiviteeteissa, jossa on lapsia tai nuoria."
"Tehdyt muutokset ovat todella tervetulleita, joskaan eivät vielä riittäviä", toteaa lasten turvallisuutta parantamaan pyrkivän kansanliikkeen johtohahmo Sam Young Salt Lake Tribunessa. Young toteaakin, että päivitetty ohjeistus jättää paikallisjohdolle liikaa liikkumavaraa tarjoavatko he vanhempien läsnäoloa itse haastattelutilanteeseen lainkaan. Lapset ja nuoret eivät osaa vaatia oikeuksiaan ja vanhemmat tuskin lukevat kirkon käsikirjoja. Lasten vanhemmat, joitka ovat tietoisia muutoksesta, tulevat vaatimaan oikeuksiaan ja mahdollisesti valvomaan lastensa turvallisuutta, mutta muiden kohdalla lapset jäävät todennäköisesti edelleen yksin suljettujen ovien taakse vieraan aikuisen kanssa.

Käytännönjärjestelyjen kannalta kirkon ohje tulee vaikuttamaan paikallistasolla myös melkoisesti kun uusi ohje edellyttää kahden aikuisen läsnäoloa kaikissa kirkon aktiviteeteissa, joissa lapset ja nuoret ovat mukana. Käytännössä tämä kaksinkertaistaa pyhäkoululuokkien, lasten huoneiden, seminaarien ja viikolla järjestettävien aktiviteettien miehityksen. Kirkon johto onkin tiedostanut tämän ja toteaa päivitetyssä ohjeessaan kuinka ryhmiä tulee yhdistää jos kahden aikuisen järjestäminen osoittautuu muutoin hankalaksi.

Tämä muutos on selkeä osoitus kuinka MAP-kirkkokin reagoi ja muuttaa käytäntöjään kunhan siihen kohdistetaan riittävää painetta. Naisten tasa-arvoa kirkkoon ajavalle Ordain Women -liikkeelle tämä pieni muutos varmasti antaa myös toivoa, joskin naispappeuden saaminen MAP-kirkkoon vaatii merkittävämpiä muutoksia kuin nyt nähdyt muutokset haastattelukäytäntöihin. Vastaavaa voimakasta kansanliikettä kirkon sisällä tarvittaisiin myös sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseksi. YK:n ihmisoikeuksien toteutumiseen MAP-kirkossa on kuitenkin edelleen matkaa ja nyt otettu askel oli vain pieni, joskin merkittävä, lasten oikeuksien parantamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti