lauantai 31. maaliskuuta 2018

Muistamme syntisi

MAP-kirkkoa viime viikolla riepotellut skandaali seksuaaliseen ahdisteluun liittyen on nostanut julkisuuteen kirkosta toisen varsin ikävän piirteen. MAP-kirkko kerää jäsenistään varsin kattavasti tietoja omiin tietokantoihinsa ja käyttää keräämiään tietoja "hankaliksi" kokemiensa ihmisten mustamaalaamiseen. KUTV:n julkaisema artikkeli kertoo kuinka kirkko oli lähettänyt Greg Bishopille, seksuaalisesta häirinnästä syytetyn Joseph Bishopin pojalle, kansion, jossa oli arkaluontoisia yksityiskohtia syytöksiä esittäneestä naisesta. Greg Bishop julkaisi kansiossa olleita tietoja medialle pyrkien näin mustamaalaamaan, vaientamaan ja kyseenalaistamaan naisen esittämiä väitteitä.
Turner Bitton with the Utah Coalition Against Sexual Assault said even if the church didn’t put out the letter, the methods used in it are intended to silence accusers. 
“It sends a message to that individual person, but to everyone else, that if you come forward we are going to dig through your past we're going to dig through your experiences who you are your very identity,” Bitton said.
Kuten Turner Bitton toteaa, tällainen mustamaalaaminen ja mahdollisten uhrien vaientaminen on hyvin arveluttavaa. Toimiessaan näin MAP-kirkko viestittää varsin selkeästi, kuinka he kaivavat arkistoistaan kaiken mahdollisen ja käyttävät likaisimpiakin temppuja vaientaakseen ihmisiä.

KUTV:n artikkelissa todetaan kuinka MAP-kirkolla on oikeus tietojen keräämiseen, mutta juttu onkin kirjoitettu USA:n lakien perspektiivistä. Olisikin mlielenkiintoista saada suomalaisten tietoturva-asioihin ja -lakeihin perehtyneiden asiantuntijoiden näkemykset miten tällainen varsin arkaluontoisten tietojen keruu jäsenistä, mahdollisesti myös entisistä jäsenistä, asettuu suomalaiseen laillisuuskäytäntöön. Erityisen ongelmalliseksi suomalaisten jäsenten ja ex-jäsenten kannalta asian tekee se, että rekisterit ovat USA:ssa, joten jos joskus haluaisi tarkistaa tai poistaa omat tietonsa rekistereistä, kuten se Suomen lakien mukaan on mahdollista, niin toisessa maassa pidettävään rekisteriin eivät Suomen lait ulotu.

MAP-kirkko ei siis ylläpidä jäsenistään ja ex-jäsenistään ainoastaan toiminnan kannalta välttämätöntä jäsenrekisteriä vaan sen ylläpitämissä rekistereissä taltioidaan kattavasti myös kaikkea sellaista tietoa, jonka tallettamiseen jäsenet tai ex-jäsenet eivät ole suostumustaan antaneet. Keräämiään tietoja kirkko käyttää uhriensa mustamaalaamiseen ja vaientamiseen, mikäli uhrit nostavat kokemuksiaan esiin. Millään mittareilla näin toimivaa organisaatiota ei voida pitää moraalisena kompassina, jota kenenkään kannattaa seurata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti