maanantai 23. tammikuuta 2017

Kolob

Abrahamin kirja 3:16 Jos on olemassa kaksi kappaletta ja toinen on toisen yläpuolella, niiden yläpuolella on suurempia kappaleita; sen tähden Kolob on suurin kaikista kokabeista, jotka olet nähnyt, koska se on lähinnä minua.
Mormonismin mukaan Jumala elelee Kolob nimisen kokabin (tähden) lähellä. Kolob on suurin kaikista eli kyseessä täytyy olla niin sanotusti supermassiivinen tähti. Tällä hetkellä wikipedian mukaan suurin tunnettu tähti olisi arviolta n. 315 kertaa auringon massa. Super massiivisilla tähdillä on kuitenkin myös massiivisia ongelmia. Niiden ytimessä tapahtuvien reaktioiden synnyttämä paine on niin voimakas, että paine työntää "ylimääräisen" materian pois tähden kuoresta tehden tähdestä hyvin epävakaan. Tätä raja-arvoa kutsutaan Eddingtonin rajaksi. Näin ollen väite, että Kolob, Jumalaa lähinnä oleva tähti, olisi suurin kaikista ei voi pitää paikkaansa, koska yli 200 kertaa auringon massaiset tähdet ovat hyvin epävakaita ja lyhytikäisiä.

Suurilla tähdillä, myös niillä, jotka ovat tasapainossa, on myös toinen merkittävä ongelma: Ytimessä käynnissä olevat reaktiot ovat nopeampia kuin pienemmillä tähdillä. Suurempi ei siis ole parempi tähdistä puhuttaessa sillä suuri reaktionopeus tarkoittaa myös nopeaa loppuunpalamista. Leikkimielisesti supermassiivisia tähtiä voisikin kutsua maailmankaikkeuden rocktähdiksi, sillä ne "elävät vauhdilla ja kuolevat nuorena." Auringon kaltainen suhteellisen normaalikokoinen tähti syntyy useiden miljoonien vuosien aikana kun taas supermassiivisten tähtien syntymisen yhteydessä puhutaan sadoista tuhansista vuosista. Nopeamman syntyprosessin seurauksena syntyvaiheissa olevien supermassiivisten tähtien löytäminen maailmankaikkeudesta on hankalaa, juurikin sen takia, että niiden syntyprosessit ovat niin lyhyitä kuten Tri John Ilee Cambridgen yliopistosta totesi viime vuonna tähtien syntyä käsitelleessä konferenssissa:
“Nämä massiiviset tähdet käyttävät polttoaineensa myös paljon nopeammin, joten niillä on keskimääräistä lyhyempi elinkaari, mikä tekee niistä vaikeasti havaittavia niiden ollessa vasta syntyvaiheessa."
Siinä missä meidän aurinkomme on elinkaarensa keski-iässä 5 miljardin vuoden iässään supermassiiviset tähdet elävät "vain" miljoonia vuosia. Tähtitieteilijöiden soveltamat teoriat ja mallit ovatkin räikeässä ristiriidassa mormonien Abrahamin kirjan Kolobiin liittyvän väitteen kanssa. Abrahamin kirjan esittämä "suurin Jumalaa lähinnä oleva tähti" on tieteen teorioiden valossa mahdottomuus, mutta sehän on ymmärrettävää sillä Joseph Smith ei tiennyt eikä pystynyt ennakoimaan kuinka paljon ja nopeasti tiedeyhteisö on tästä aiheesta kartuttanut tietoa viimeisten sadan vuoden aikana. Jotta mormonien pyhän tekstin väitteet tähdistä ja maailmankaikkeudesta voisivat pitää paikkansa niin varsin hyvin maailmankaikkeutta mallintavan, joskin edelleen hieman puutteellisen, suhteellisuusteorian pitäisi olla täysin väärässä.

Ainakin toistaiseksi voidaan siis todeta, että mormonien uskomukset tähtiin liittyen ovat pahasti ristiriidassa tieteen saavutusten ja teorioiden kanssa. Jäänkin jännityksellä odottamaan mormonifyysikoiden maailmankaikkeuden ja Kolobin yhteensovittavien teorioiden esiinmarssia. Nobel -palkinnot odottavat niitä, jotka pystyvät näin radikaalisti muuttamaan tieteellistä käsitystä maailmankaikkeudesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti