maanantai 13. kesäkuuta 2016

Uskonnollinen manipulointi - Epäsuorat ohjeet

Johtopäätösten tekeminen on ihmiselle luonnollista. Johtopäätöksiä tehdään jatkuvasti jopa sen kummemmin asioita ajattelematta. Päättelyketjun vieminen loppuun ei tarvitse täydellistä informaatiota ja usein ihmisen mieli täyttää puuttuvat linkit mielikuvituksellaan itsenäisesti. Tämä mielen ominaisuus mahdollistaa uskonnolliselle johtajalle epäsuorien ohjeiden antamisen samalla peittäen jäljet ja oman syyllisyytensä. Epäsuora ohje on kaunisteltu tapa välittää ehdotus tai uhkaus ilman, että sanoo sen ääneen. Jokapäiväisessä elämässä epäsuoria ilmauksia käytetään mm. flirttailuun tai ilmaisemaan ikäviä asioita tahdikkaasti. Rikolliset käyttävät epäsuoraa ja koodattua kieltä kommunikoidessaan rikoksiin liittyvistä suunnitelmistaan jne.

Totalistisissa yhteisöissä epäsuorat ohjeet ja vihjeet ovat erittäin manipuloivia saaden ihmiset tekemään asioita, joita he eivät normaalisti tekisi. Usein jäsenet ilmaisevat kuinka kukaan ei komentele tai käske heitä ja tämä onkin juuri manipuloijien tavoite, saada jäsenet uskomaan itse ettei heitä ohjailla, vaikka taitavat manipuloija saa heidät tekemään juuri haluamansa.

Epäsuorilla ohjeilla liikkeen johtajat voivat välittää raakoja ja epämiellyttäviä oppeja, jotka muutoin olisivat yleisesti kiellettyjä tai saisivat uudet jäsenet pakenemaan yhteisöstä. Useamman epäsuoran ohjeen yhteisvaikutuksesta jäsenet tekevät johtopäätelmiä, jotka voivat johtaa virheisiin, epäterveisiin tapoihin tai jopa toisten vahingoittamiseen. Yhteisön johtajat voivat sen jälkeen kieltää oman vastuunsa ja syyttää jäsentä asian väärin ymmärtämisestä. Totalitaristisessa yhteisössä, jossa sovelletaan tasovaatimuksia, sosiaalista painetta, mustavalkeaa ajattelua, pyhää tiedettä ja me vastaan muut ajattelua, neuvona annettu ohje kantaa usein merkittävää painoarvoa ja se ymmärretään helposti käskyksi.

Epäsuorat ohjeet auttavat ymmärtämään miksi Mountain Meadowsin verilöyly tapahtui. Brigham Young kielsi koskaan antaneensa käskyä tähän joukkomurhaan vaikka ko. rikoksesta tuomittu John D. Lee, jonka Brigham Young oli adoptoinut, niin väitti. Brigham Young saarnasi ennen tapahtumaa voimakkaasti verisovitusoppia, jonka mukaan on olemassa syntejä jotka voi saada anteeksi vain jos syntisen veri valutetaan maahan. Samalla jäsenille kerrottiin kuinka Baker–Fancher karavaanin mukana kulkisi Joseph Smithin kuolemaan osallisia murhamiehiä. Näillä pohjatiedoilla varustetut kirkon paikallisjohtajat tekivät varsin ikäviin seuraukseiin johtaneet päätöksensä karavaanin tuhoamisesta.

Vaikka MAP-kirkosssa ei enää julisteta verisovitusoppia ja tämä kirkon toisen presidentin ja profeetan opetus on julistettu harhaopiksi niin edelleen kirkossa epäsuorat ohjeet ovat arkipäivää. Joistain kirkon opeista on lähes mahdotonta löytää tietoa kirkon virallisista lähteistä. Yksi tällainen on kirkon oppi mustaihoisuudesta. Sille on jokseenkin mahdoton löytää suoraa opillista viittausta, mutta epäsuoria viittauksia kylläkin. Mormonin kirja kertoo kuinka laamanilaisista tuli mustaihoisia heidän hylättyään Jumalan. Kainin merkki teki Kainista ensimmäisen mustaihoisen ja Hamin vaimo välitti Kainin merkin afrikkalaisille Nooan tulvan jälkeen. Mustaihoiseksi syntyvät ne, jotka olivat taivaassa käydyssä sodassa vähemmän urheita jne. Mustaihoiset ovat siis mormonikirkon epäsuorien oppien perusteella huonompia ihmisiä ja sen seurauksena rasistiset asenteet kirkossa kytevät edelleen pinnan alla voimakkaana vaikka kirkon viralliset lähteet ja jäsenet sitä kovasti koittavat kieltää. Tämä näkyy mm. kirkon omilla verkkosivuilla ihmisten jaotteluna etnisyyden mukaan kuten esim. mormon.org:ssa, jonka "Meet Mormons" osiossa voi käydä lukemassa mormonien profiileja. Kirkon Aaronin Pappeuden oppikirja vuodelta 1995 opasti vielä mm. aviopuolison valintaa Spencer W. Kimballin sanoin:
“Me suosittelemme ihmisiä avioitumaan yleensä samasta rodullisesta taustasta tulevan kanssa sekä jokseenkin saman ekonomisen, sosiaalisen ja koulutustaustaisen kanssa (jotkin näistä eivät ole välttämättömiä, mutta suositeltavia) ja aivan erityisesti, samasta uskonnollisesta taustasta tulevan kanssa, luonnollisesti.”
Maailma on muuttunut Kimballin rotuhygienia- ja intialaista kastijärjestelmää muistuttavasta luokkayhteiskuntaa korostavista avioliittosuosituksista melkoisesti, mutta kun näitä oppeja on kirkossa opetettu aktiivisesti vielä vuosituhannen vaihteen tienoilla niin kenellekään ei kirkossa piilotteleva rasismi ole enää yllätys. Kirkko ei siis virallisesti ole avoimen rasistinen vaan rasismi kytee pinnan alla epäsuorien ohjeiden ja oppien voimalla.

Kirkon oppikirjoissa ja johtajien puheissa toistuvasti kehotetaan jouduttamaan työtä. Tälle työn jouduttamiselle on jopa kirkolla aivan oma verkkosivukin. Tämä työn jouduttaminen on kehotus jäsenille tehdä enemmän ja enemmän jatkuvasti, mikä osaltaan saa jäsenet tarkkailemaan aktiivisesti epäsuoria ohjeita, jotka paljasvat mitä kaikkea he voisivat vielä tehdä kaikkien suorien ohjeiden lisäksi. Hengen johdatuksen seuraaminen ei ole ainoastaan tunteiden läpikäyntiä vaan yhdistettynä työn jouduttamiseen toimii epäsuorien ohjeiden aktivoivana komponenttina. Työn jouduttamisen verkkosivulta löytyykin epäsuora ohje, joka kehottaa jäseniä toimimaan:
Pidättehän kokoaikaiset lähetyssaarnaajat ajatuksissanne ja rukouksissanne. Antakaa heidän tavata sukulaisianne ja ystäviänne. Herra luottaa heihin, ja Hän on kutsunut heidät opettamaan ja siunaamaan niitä, jotka etsivät Häntä.
Vanhin Neil L. Andersen
Tämä on on käytännössä käsky, jolla jäsen velvoitetaan yrittämään kirkon ulkopuolisten ystävien ja sukulaisten käännyttämistä. Kuten yllä Andersen niin samoin muut kirkon yleisauktoriteetit alati kutsuvat, neuvovat ja vetoavat jäseniin äänenpainoilla, jotka eivät jätä tilaa kieltäytymiselle. Kieltäytyminen johtaisi yhteisöltä saatavan sosiaalisen hyväksynnän alenemiseen ja sitä kautta jopa suoranaiseen jäsenen syrjintään ja mahdolliseen häpäisemiseen. Ne jotka uupuessaan tuntevat itsensä riittämättömiksi ja arvottomiksi tallotaan vielä syvemmälle syyllistämällä.

"Pidentäkää askeltanne", "kulkekaa hieman pidemmälle"... ohjeet kehottavat antamaan aina vain enemmän ja enemmän. Mikään ei ole tarpeeksi tälle koneistolle, jossa jäsenen on laitettava omat tarpeensa sivuun ja jatkuvasti tavoiteltava alati korkeammalle nousevaa rimaa vailla mahdollisuuksia sen saavuttamsesta.

Toisinaan epäsuorat ohjeet saavat jäsenet antamaan enemmän kuin heidän taloutensa kestää. "On kestettävä loppuun asti" tässä kirkon rakentamassa oravanpyörässä, vaikka sitten ajamalla itsensä piippuun, masennukseen ja marttyyriuteen. Vastuusta paetakseen kirkko syyllistää uhrinsa väittäen heidän ymmärtäneen asiat aivan väärin. Kaikkein vakavimissa tapauksissa masentuneen jäsenen tuntema häpeä ja syyllisyys johtaa teoista kaikkein epätoivoisimpaan, itsemurhaan, joka onkin Utahin osavaltiossa yleisimpiä kuolemansyitä 10-19 vuotiailla nuorilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti